Indien ons land deze winter effectief te maken krijgt met een terugval in het elektriciteitsaanbod, hoeven de inwoners en bedrijven van Geel niet meteen te vrezen. Geel is immers niet opgenomen in het afschakelplan dat in een noodsituatie in werking kan gesteld worden. Dat vertelde burgemeester Vera Celis gisteren tijdens de gemeenteraad.

Als de volgende winter erg streng wordt, zou het kunnen dat de bevoorrading van elektriciteit tijdens de piekperiode (lees tussen 17 en 20u op het ogenblik dat de huishoudens veel elektriciteit verbruiken) in het gedrag komt. In dat geval voorziet de regering in een afschakelplan waarbij sommige gemeenten tijdelijk (2 tot 4 uur) zonder stroom zouden komen te zitten.

geen brown-out

Om het niet zover te laten komen, wordt nu volop ingezet op de verhoging van de productiecapaciteit en de beperking van de vraag naar elektriciteit. ‘En zelfs als het tot een schaarste komt, zal Geel daar pas in allerlaatste instantie hinder van ondervinden’ zegt burgemeester Vera Celis. Geel is namelijk niet opgenomen in het afschakelplan. Dat komt omdat het een aantal SEVESO bedrijven huisvest, een ziekenhuis en verschillende rusthuizen heeft op het grondgebied en omwille van de nabijheid van de nucleaire installatie in Mol. En zogenaamde brown-out, waarbij de stroomtoevoer enkele uren wordt onderbroken, zal in Geel dus in principe niet gebeuren.

lokaal overleg gepland

Hoewel er weinig risico is en er momenteel nog weinig gekend is over de mogelijke gevolgen, probeert Geel zich zo goed mogelijk voor te bereiden. ‘Zowel op politiek vlak als op ambtelijk niveau is er in september overleg gepland om, mochten er in de winter toch problemen opduiken, zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Zo inventariseren we o.a. de aanwezigheid van noodgeneratoren in bedrijven en instellingen op ons grondgebied en denken we na over specifieke lokale aandachtspunten. Dat doen we trouwens niet alleen, we gaan ook in overleg met de gemeenten uit onze veiligheidszone en andere buurgemeenten’ besluit Vera Celis.