Op zondag 26 april neemt de Molse Gidsenkring je mee voor een geleide wandeling 'Van het IJzeren Gordijn van de Lage Landen tot de Dodendraad'. De groep vertrekt om 14 uur op parking Den Diel. De wandeling eindigt om 17 uur. Reserveren hoeft niet, de deelname is gratis.

De wandeling gaat langs plaatsen waar 100 jaar geleden de Dodendraad stond, tot aan de Steen van de Zeven Heerlijkheden. Deze aloude voogdijgrenssteen werd na de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke grenspaal door het Hertogdom Brabant. De Spaanse troepen waren er niet in geslaagd het waterrijke noorden van de Nederlanden in handen te houden.

1648
In 1648 eindigde deze 80-jarige vrijheidsstrijd en werd er een IJzeren Gordijn of demarcatielijn door de Lage Landen getrokken. Zo werd de Steen van de Zeven Heerlijkheden een grenssteen tussen de staatsen en het door Spanje bezette gebied. In 1713 werd het een grenssteen tussen Nederland en de Oostenrijkse Nederlanden. In 1915 werd op deze grens opnieuw een strategische hindernis getrokken: de Dodendraad.