Het gemeentebestuur van Grobbendonk ondertekende het burgemeestersconvenant in maart 2014 met als doelstelling CO2-reductie te realiseren en zo mee de klimaatsverandering tegen te gaan.

Om dit te realiseren zal de gemeente samen met heel wat partners een uitgebreid actieplan uitwerken. De openbare verlichting in de gemeente zorgt voor een groot verbruik van elektriciteit en  CO2-productie. Om dit te reduceren werd een actieplan  opgemaakt. Samen met 9 andere Kempense gemeenten en Eandis werd een regiomasterplan opgesteld. Zo’n masterplan brengt niet alleen het energieverbruik van de openbare verlichting in kaart, maar legt ook concrete keuzes vast op het vlak van openbare verlichting, afhankelijk van de verschillende behoeften op het grondgebied.

In navolging van de conclusies en voorstellen uit dit masterplan, gaat Grobbendonk het brandregime van de openbare verlichting aanpassen. De gemeente heeft beslist om een deel van de openbare verlichting niet meer de ganse nacht te laten branden, maar om deze te doven om 23.00 uur en opnieuw te ontsteken om 6.00 uur. Aangezien het gemeentebestuur resoluut kiest voor verkeersveiligheid, zal op kruispunten, op het einde van doodlopende straten, aan gevaarlijke bochten  en verspreid over de straten, de openbare verlichting wel blijven branden.

Om deze tijdssturing mogelijk te maken, worden de komende maanden 1.170 lichtpunten omgebouwd. De vervanging start vanaf maandag 22 september 2014 in het centrum van Grobbendonk, nadien volgt Bouwel. De oplevering is voorzien midden november 2014.

Dankzij het nieuwe brandregime bespaart Grobbendonk ongeveer 404.000 kWh per jaar op haar verlichting, wat overeenkomt met een besparing in CO2-uitstoot van bijna 94 ton per jaar. Bovendien zorgt de nieuwe verlichting voor een besparing op het budget voor elektriciteit. De globale investeringskost voor de vervanging bedraagt ongeveer € 35.000. Deze investering zal op minder dan een jaar terugverdiend zijn.

Het gemeentebestuur zal in de toekomst nog verder werken aan een kwaliteitsvolle openbare verlichting en verdere acties opzetten. Daarvoor wil het gemeentebestuur verder samenwerken met burgers, bedrijven, externe partners en andere overheden om tegen 2020 de Europese norm van 20 % CO2-reductie te behalen.