U bent hier

Gemeentebestuur herhaalt vraag 'statiegeld' op dankreceptie netheidsverantwoordelijken

Mol
17.02.2017 - 14.15u
Door: Mark Jaspers

Op de dankreceptie voor de vrijwilligers aan het project netheidsverantwoordelijke van 16 februari, herhaalde het gemeentebestuur de vraag om statiegeld op drankverpakkingen in te voeren.

In ecocentrum De Goren ontvingen de vrijwilligers de welverdiende cadeaubon van 30 euro. De deelnemende verenigingen krijgen gemiddeld een bedrag van 712 euro op hun rekening gestort.

Het project netheidsverantwoordelijken bestaat in onze gemeente al sinds 2004. Momenteel tellen we 38 individuele vrijwilligers en 29 verenigingen die deelnemen aan het project. Met dit netwerk van netheidsverantwoordelijken zetten we de strijd tegen zwerfvuil verder.

Driemaal per jaar ruimen
Deze – individuele inwoners of verenigingen en scholen – engageren zich om minstens driemaal per jaar het zwerfvuil op te ruimen. Zij verzamelen het zwerfvuil in straten die ze zelf uitkiezen. Daarna brengen ze dit afval naar een afgesproken plaats, waar de gemeentediensten het ophalen en afvoeren. Maar liefst 90 procent van alle straten in onze gemeente, exclusief de centrumstraten, werden in 2016 door de netheidsverantwoordelijken zwerfvuilvrij gemaakt. Daarnaast wordt er nog zwerfvuil geruimd langs verschillende wandel- en fietstrajecten. In elke gehucht dekt het project zo goed als het volledige grondgebied. Het opgehaalde afval stond gelijk aan 1.958 vuilniszakken.

Statiegeld drankverpakkingen
Zelfs na het maandelijks consequent opruimen van alle zwerfvuil, blijven de bermen bezaaid met drankblikjes, brik, flacons en restafval. Deze conclusie volgde uit het unieke proefproject dat het gemeentebestuur in het voorjaar 2014 organiseerde in samenspraak met OVAM en IOK Afvalbeheer. Het gemeentebestuur pleitte toen voor het invoeren van statiegeld op drankverpakkingen, een vraag die zij herhaalde op 16 februari tijdens de dankreceptie voor de vrijwilligers van het project netheidsverantwoordelijken..

Dank
Het gemeentebestuur waardeert het enorm dat zoveel inwoners zich jaar na jaar vrijwillig inzetten om onze gemeente van zwerfvuil te ontdoen. Als dank schenken we elke vrijwilliger een gemeentelijke cadeaubon van 30 euro. Voor verenigingen en scholen voorzien we – afhankelijk van het aantal straten dat wordt proper gehouden – een aardig bedrag voor de clubkas. In 2016 bedroeg dit gemiddeld 712 euro, goed voor 14,25 kilometer dat de vereniging proper houdt. Het totale bedrag voor de verenigingen kwam op 20.670 euro.

Gezocht: netheidsverantwoordelijken
Het gemeentebestuur zoekt nog steeds inwoners, verenigingen en scholen die zich kandidaat stellen als netheidsverantwoordelijke. Ook jij kan je steentje bijdragen om van onze gemeente een nette gemeente te maken. Gooi je mee in de strijd tegen zwerfvuil en meld je bij de milieudienst. Elke vrijwilliger is verzekerd.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Intracto Herentals : 'Webshop Farmaline wint awards in Nederland en België'

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 26.09.2017 - 09.36u reading time5min

Online apotheek Farmaline heeft in de Webshop Awards Nederland 2017 - 2018 de categorie Beste Drogisterij van Nederland gewonnen. De award is een onderdeel van de Retailer of the Year-wedstrijd, de grootste consumentenverkiezing van Nederland.

Het agentschap Intracto uit Herentals stond in voor de bouw van de webshop en scoort nu dus ook over de grens.

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier

KwadrO Kempen breidt uit naar Lier
Lier regio 26.09.2017 - 01.40u

OCMW verwijst gericht door bij juridische hulpvragen

Mol | Neteland 25.09.2017 - 18.05u

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local

Indian summer voor Fiesta Mundial in Balen & Sfinks Mundial Latino: think gobal, act local
Kempen regio | Lier regio | Neteland | Provincie Antwerpen 25.09.2017 - 18.00u

KFC Mol - Exc. Bouwel 1-5 : Excelsior meester hele match

Grobbendonk | Neteland 25.09.2017 - 17.51u

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'

'Vlaanderen staat er goed voor, beter dan een jaar geleden'
Kempen regio | Vlaanderen 25.09.2017 - 16.55u

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen

Oude "varkensneuzen" binnen paar maanden definitief weg uit de Kempen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2017 - 14.34u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto