Afhankelijk van de ontwikkeling van de processierupsen start op 19 mei een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur - met het preventief spuiten. Alle inlandse eiken langs gemeentewegen krijgen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Voor eventuele processierupsen in voor- of achtertuinen verwijst het gemeentebestuur naar private firma's. Het gemeentebestuur roept op om, wegens de risico's, eventuele haarden niet zelf te bestrijden. Je kan een lijst verkrijgen op de groendienst met firma's die haarden aan te pakken.

Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur elk jaar een firma aan om de 1 062 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerde firma die met een tractor de bestrijdingsmiddelen tot in de boomkruinen spuit. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.

Privaat eigendom
Mensen die worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, verwijzen we door naar een private firma. Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur wel om elke haard van processierupsen te melden.

Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. In dat geval blijven de haartjes nog zeer lang actief. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je ook zeker niet doen. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie. De beste raad is om rechtstreeks contact met de haard te vermijden en ook kinderen hierop attent te maken. Paniek is niet nodig.

Schadelijk
Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, zal zich waarschijnlijk de hevige jeukhinder herinneren. De lange haren die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact met de rupsen geweest is. De haartjes verspreiden zich via de wind en belanden zo in de kleding. Ook de ogen en de luchtwegen ondervinden veel last van de haartjes. Bij twijfel raadt het gemeentebestuur aan om onmiddellijk een arts te raadplegen.