De gemeenteraad keurde het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Don Boscostraat definitief goed. Na publicatie van het RUP in het Staatsblad kan het gemeentebestuur de toekomstplannen voor dit gebied stapsgewijs uitvoeren.

Dit RUP is voor het gemeentebestuur een belangrijke stap in de verdere uitbouw en hernieuwing van de site Galbergen. Vooraleer er projecten op het terrein kunnen worden uitgevoerd, moesten enkele percelen van het gewestplan van bestemming wijzigen. Hiervoor was de opmaak van een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk.

In het voorjaar liep een openbaar onderzoek naar de plannen en werd er een informatieavond voor de buurtbewoners georganiseerd. Er werden tijdens het openbaar onderzoek drie unieke bezwaarschriften ingediend. Deze werden door de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) inhoudelijk besproken en geëvalueerd, waarna de gemeenteraad het dossier goedkeurde.

RUP Don Boscostraat

Het oude kampgebouw, opgetrokken in 1957, de huidige zorgboerderij en het gebouw voor de speelpleinwerking op domein Galbergen, lagen volgens het gewestplan in parkgebied. Hierdoor konden deze gebouwen enkel verbouwd worden op de oppervlakte die vergund is.

Ook de zone achter deze gebouwen was parkgebied waar niet mocht gebouwd worden. Om de bestemmingen van het gewestplan te wijzigen, was de opmaak van een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk.

Wat verandert er?

De gewestplanbestemming van de percelen met daarop het oude kampgebouw, de zorgboerderij en het gebouw voor de speelpleinwerking, verandert van parkgebied naar gebied voor gemeenschapsvoorzieningen. Hierdoor kunnen deze gebouwen uitbreiden of afgebroken en herbouwd worden.

Ook de gewestplanbestemming van een aantal onbebouwde percelen achter de huidige gebouwen verandert van parkgebied naar gebied voor gemeenschapsvoorzieningen. Dit maakt de bouw van een nieuwe centrale kinderopvang en een eventuele uitbreiding van de school mogelijk.

Het bos aan de andere kant van de Don Boscostraat, op het gewestplan ingekleurd als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen, wordt omgevormd naar parkgebied. Beide zones zijn qua oppervlakte vergelijkbaar waardoor we kunnen spreken van een 'bestemmingsruil'.