De gemeenteraad keurde afgelopen dinsdag twee nieuwe subsidiereglementen goed voor de periode 2015-2019.  Sportieve en culturele jeugdafdelingen :Het nieuwe subsidiereglement voor sportieve- en culturele jeugdafdelingen gaat in vanaf 2015. Dit reglement werd opgesteld door een werkgroep met afgevaardigden uit de jeugdraad, onder leiding van de jeugddienst.

Eén van de accenten in het vernieuwde subsidiereglement is het stimuleren van het volgen van vorming. Zo zullen bij de werkingssubsidies vanaf 2015 de attesten die de begeleiding behaald heeft, ook meetellen in de berekening ervan. Een tweede accent is het afstemmen van de subsidies op maat van sportieve en culturele afdelingen. Zo worden ook kampen zonder overnachting subsidieerbaar en kunnen de afdelingen subsidies aanvragen voor het organiseren van een binnenlands tornooi of concours, waarmee ze hun werking in de schijnwerpers kunnen zetten.

In het nieuwe reglement kunnen sportieve jeugdafdelingen geen subsidies meer krijgen voor vorming en werking aangezien ze hiervoor bij de sportdienst terecht kunnen. Hierdoor werd ook het totaalbudget van de subsidies voor jeugdafdelingen verlaagd van € 36.000 naar € 31.500.

In de loop van 2015 zal het nieuwe reglement geëvalueerd worden en kunnen eventueel nog aanpassingen doorgevoerd worden.

Noord-Zuidorganisaties

Lokale Heistse Noord-Zuidorganisaties die de kern van hun activiteiten ontplooien in Heist-op-den-Berg, kunnen aanspraak maken op een toelage. Zij moeten lid zijn van het Noord-Zuidoverleg, minstens 2 jaar actief zijn in Heist-op-den-Berg, en via hun werking de sensibilisering van de Heistse burger aangaande Noord-Zuidthema’s beogen.

Lokale Noord-Zuidorganisaties die aan de voorwaarden voldoen, kunnen aanspraak maken op een werkingssubsidie waarvan het bedrag op het Noord-Zuidoverleg wordt vastgesteld. Daarnaast kunnen zij extra subsidies ontvangen voor educatieve/sensibiliserende activiteiten t.a.v. de bevolking van de eigen gemeente.

De Noord-Zuidorganisatie moet de subsidieaanvraag indienen bij de gemeentelijke Noord-Zuiddienst.