De Clash van de Kempen, de lokale 10.000 stappencompetitie tussen het
personeel van 8 lokale besturen, zit erop. Vier weken lang hebben 600 medewerkers het beste van zichzelf gegeven. Op 2 juni werd de winnende gemeente genomineerd en verraste Logo Kempen de Balense deelnemers 's avonds met een bezoek tijdens hun eigen slotmoment in VC De Kruierie.

Van 30 april tot 28 mei gingen minstens 600 personeelsleden van lokale besturen Herentals, Balen, Lille, Meerhout, Retie, Oud-Turnhout, Westerlo en Dessel de uitdaging aan.

Tijdens de wedstrijd konden de gemeenten door stappen te zetten punten scoren op criteria zoals het aantal geregistreerde stappers, beste stapgemiddelde, beste vordering, creatiefste actie enz. De deelnemende Gezonde Gemeenten onderstreepten met hun deelname het belang van meer bewegen.

Gezonde gemeente Balen scoorde de meeste punten. 160 medewerkers verspreid over
verschillende diensten behaalden het beste stapgemiddelde. Een wervelende campagne onder
leiding van Kevin Vangenechten en Bart Boets alias 'Stapman' en 'Sofaman' zorgde voor heel wat gemotiveerde deelnemers en een competitieve sfeer. Het bestuur bezorgde de deelnemers
wekelijks een rapportje met het aantal stappen en per week werd een weekwinnaar uitgeroepen.

Heel wat initiatieven werden opgezet om deelnemers zoveel mogelijk stappen te laten zetten, zoals een schattenjacht, lunchwandelingen, al stappend overleggen. De medewerkers werden ook creatief tijdens de werkuren: Een kop koffie halen bij een andere afdeling, de trap 2 keer nemen, meer rechtstaan tijdens het werk, een omweg maken naar het toilet. Ook na de Stappenclash zijn medewerkers zich nog heel bewust dat beweging goed voor je is en is de wil groot om vol te houden.

Extra beweegmomenten zoals terug naar de fitness of 'Start to Tennis' blijven ook na de wedstrijd nog op de agenda staan.

Gezonde gemeenten Meerhout en Retie volgen Balen op de voet en scoren respectievelijk een tweede en derde plaats in de rangschikking.

Jasmin Delarbre, stafmedewerker lokale besturen bij Logo Kempen: "In totaal werden met alle
deelnemers samen in één maand tijd maar liefst 16.193.652 stappen geregistreerd. Leuk om weten: we stapten met z'n allen 6 keer de wereld rond, proficiat aan alle deelnemers! Het was een ongelooflijk toffe wedstrijd om te doen, en om mee te doen."

Hanne Ketelslagers, stafmedewerker voeding & beweging bij Logo Kempen en coördinator van de Clash van de Kempen: "We waren bijzonder enthousiast over het groot aantal medewerkers per gemeente dat zich massaal achter de actie heeft gezet. Dat alleen al was voor ons zo'n duidelijke boodschap dat 10.000 stappen laagdrempelig, tof en toegankelijk is voor iedereen.

Dit helpt ons om het programma beter te verspreiden en mensen aan te zetten tot meer bewegen voor een goede gezondheid, wat zo belangrijk is. We hopen vooral ook dat het einde van de actie niet het einde van 10.000 stappen betekent, maar dat de deelnemers door de ervaring hebben ingezien dat meer beweging goed is voor hun gezondheid, gewicht, conditie én mentaal welbevinden."

10.000 stappen is goed voor je gezondheid

Je hoeft niet altijd intensief te sporten om meer te bewegen. Meer stappen zetten is een
eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen. Dagelijks 10.000 stappen komt overeen met een half uur extra beweging per dag.

Onderzoek toont aan dat voldoende beweging een positief effect heeft op zowel de fysieke als de
mentale gezondheid. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose, depressie, valpartijen en sommige kankers kleiner. Je houdt je gewicht en bloeddruk op peil. Je voelt je fitter, energieker en sterker.

Vlaamse 10.000-stappenclash

De Clash van de Kempen was een onderdeel van de Vlaamse 10.000-Stappenclash, een initiatief van het VIGeZ en de Vlaamse Logo's, met steun van de Vlaamse overheid. De Vlaamse 10.000- Stappenclash werd op 2 juni gewonnen door de gemeente Bever.

Wil jouw organisatie ook aan de slag met 10.000 stappen?

Wil je 10.000 Stappen organiseren, maar weet je niet hoe? Logo Kempen adviseert en helpt je op weg met een startpakket van promotiematerialen. Contacteer ons.

Meer info:  www.10000stappen.be www.logokempen.be