Het verhaal van goudsmid Elke Stuyck uit Oevel is uniek. 5 jaar geleden zegde ze haar job als opvoedster op en volgde ze een opleiding tot goudsmid-juweelontwerpster en koos ze resoluut voor een beroep met passie.

Elk juweel vertrekt vanuit het persoonlijk verhaal van de klant. Bandwerk staat haaks op haar werkwijze; iets waar Elke persoonlijk zeer gevoelig voor is. Elke Stuyck: "Juwelen maken is een kwestie van vertrouwen.

Door een open gesprek over de betekenis van het juweel, zeker wanneer het juweel uit oud goud wordt ontworpen, komen we samen tot een idee dat ik verder uitwerk. Elke stap in het productieproces gebeurt in overleg met de klant."

Sinds deze week werd het pand vernieuwd, met geïntegreerd atelier. Een bewuste keuze: "Het is belangrijk dat mensen kunnen zien, voelen, ruiken hoe hun juweel tot stand komt: klanten mogen zelfs helpen bij de ontwikkeling van hun juweel."

In het weekend van 27-28-29 november houdt Elke Stuyck een opendeurdag in haar vernieuwde winkel. www.elkestuyck.be Tongerlostraat 9, Oevel

Achtergrond HIB-label UNizo

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers. Daarom lanceerde UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB).

Dankzij het label kunnen consumenten gemakkelijk ambachtelijke ondernemers en hun producten onderscheiden van de industriële, en krijgt de ondernemer een stapje voor in de concurrentiestrijd tegenover massaproductie. Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en experten die dit label toekent.