De griep stabiliseert in ons land op een gemiddeld niveau van intensiteit. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Door het droge weer is de griepepidemie dit jaar opvallend intens.

Sinds half januari is er officieel een griepepidemie in het land. Er is sprake van een epidemie als 144 mensen per 100.000 een welbepaalde ziekte hebben. Die drempel is de afgelopen weken fors overschreden, maar nu lijkt de situatie zich dus te stabiliseren.

De situatie in België is vergelijkbaar met die van onze buurlanden. Voor de andere acute luchtweginfecties, zoals sinusitis, faryngitis, bronchitis of oorontsteking, is het aantal raadplegingen bij de huisarts licht afgenomen.

Voorkomen

De griepepidemie is dit jaar intenser dan andere jaren. Dat komt door de droge lucht. De virusdeeltjes die in de lucht hangen, kunnen namelijk beter overleven in droge lucht.

Om besmetting te voorkomen kan men het best zijn handen goed en frequent wassen met water en zeep. Wie hoest, doet dat ook het best in een papieren zakdoek en gooit die weg na gebruik.

Wie zich grieperig voelt, blijft beter thuis en vermijd contact met andere mensen. Bij vaststelling van de symptomen (koorts, koude rillingen, hoesten, keelpijn, spierpijn en stijve ledematen, verminderde eetlust) raadpleegt men best zijn huisarts en volgt men best diens aanbevelingen. (belga) (foto NNieuws)