Groen Kempen stelde woensdagavond in Kasterlee haar landbouwvisie voor de Kempen voor. Onder de toehoorders waren er ook heel wat lokale landbouwers.

Onder het motto ‘Voor lekker, duurzaam en gezond eten'  pleit Groen voor een shift in ons landbouw- en voedselbeleid.

Kim Buyst, voorzitster van Groen Kempen: “Ons huidige landbouwmodel is zowel letterlijk als figuurlijk failliet. Onze boeren werken zich te pletter en komen nog maar amper rond. Het inkomen van de gemiddelde landbouwer, zelfs met subsidies, ligt onder het gemiddeld maatschappelijk inkomen. Steeds meer boeren moeten leven van hun spaargeld of gaan failliet. Verder gaan op deze weg is geen optie.”

Bart Caron, Vlaams Parlementslid en landbouwexpert vult aan: “We moeten naar een beleid waarin onze boeren worden ondersteund om kwaliteitsvol en gezond voedsel te produceren op een klimaatvriendelijke manier en hiervoor verdienen ze een eerlijke prijs.”

Leefbare en duurzame landbouw

Groen formuleerde enkele concrete voorstellen om deze shift naar een leefbare en duurzame landbouw in te zetten. Het kiest voor een integrale voedselstrategie. Caron: “Voedselbeleid is momenteel te sterk verkaveld tussen verschillende beleidsdomeinen, waardoor de algemene samenhang vaak ontbreekt.”

Verder formuleert Groen voorstellen om de transitie te maken naar meer plantaardige grondgebonden landbouw, weg van de vleesproductie. Caron: “We zitten in Vlaanderen en de ons omringende regio’s met een enorme overproductie van vlees.

Dit heeft desastreuze gevolgen voor het milieu, onze gezondheid, maar ook voor de boeren. Deze laatste krijgen al jaren een te lage prijs voor hun producten. Plantaardige landbouw is niet enkel gezonder en milieuvriendelijker, maar bovendien liggen de inkomens in deze sector gemiddeld ook hoger.”

Verbrede landbouw in de Kempen

Verder lanceert Caron ook enkele voorstellen om te komen tot een verbrede landbouw in de Kempen. Caron: “Boeren moeten geadviseerd en ondersteund worden om naast enkel productieactiviteit ook aanvullende inkomsten te vergaren.”

Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn zorgboerderijen en landschapsverfraaiing. Tot slot ziet de partij ook kansen voor de korte-keten-verkoop om de inkomsten voor de landbouwer te verhogen. Caron: “Korte keten heeft niet enkel voordelen voor de boeren, die een hogere prijs krijgen voor hun product, maar is ook goed voor de consumenten die weten waar hun voedsel vandaan komt en kunnen genieten van smakelijke verse producten van om de hoek.”

foto: bioboerderij De Kijfelaar is voor Groen Kempen een goed voorbeeld van duurzame landbouw met kort traject