Woensdag werd bekend dat een man uit het Nederlandse Cuijk 295 meisjes zou hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen via sociale media. Voor een webcam moesten de meisjes zichzelf betasten. Hij zou ook elf meisjes hebben misbruikt bij een ontmoeting, bevestigt de politie. Van de handelingen maakte de man opnames.  Frank R. (48), de Nederlandse pedofiel maakte ook dertig Vlaamse slachtoffers. En geen van die meisjes wist wellicht dat ze misbruikt werden door de Nederlandse pedo.

Het benaderen van kinderen op internet om seks heet grooming. Tijdens het contact doet een volwassene zich voor als een minderjarige en stuurt aan op seksuele handelingen.

Slechte ervaringen

De slachtoffers van de man uit Cuijk zijn tussen de 10 en 17 jaar oud, de leeftijdscategorie waarin veel slachtoffers van grooming vallen. Volgens een onderzoek van platform Digibewust heeft tweederde van de jongeren onder de 16 afgelopen jaar wel eens slechte ervaringen op internet gehad.

Digibewust, dat door de overheid wordt ondersteund, schrijft dat digitaal pesten vorig jaar nog boven aan de lijst van nare ervaringen stond. Nu is dat het benaderd worden door een onbekende.

Vertrouwen

Er worden steeds meer zedenrechercheurs ingezet tegen grooming, vertelde commissaris Van Kleef van de Nationale Politie in augustus al aan de NOS. Volgens Van Kleef zijn ouders en kinderen te naïef en zich te weinig bewust van de risico's.

"Via internet weet een digitale kinderlokker het kind in te palmen. Langzaam wint hij het vertrouwen en zegt dingen als "dat is helemaal niet zo gek", en "trek maar 's uit". Als een kind daar dan mee op wil houden, legt van Kleef uit, wordt gedreigd met het online zetten van de opgenomen beelden.

Praat met kinderen

De opbouw van de gesprekken wordt naarmate de band groeit steeds intiemer, zegt Jules Mulder, behandelaar bij de forensische polikliniek de Waag en initiatiefnemer van de anonieme telefonische hulplijn 'Stop it Now. "De volwassene heeft de regie en het kind raakt onder de indruk. Een groomer heeft veel verstand van manipuleren."

Ook Mulder vermoedt dat grooming steeds vaker voorkomt. Hij raadt ouders aan vooral met hun kinderen te praten. "Praat over wat ze doen op internet, en waarschuw ze voor contact met onbekenden."

Om te voorkomen dat een kind geïsoleerd raakt, wil de politie meer aandacht besteden aan grooming. Ook preventie krijgt hoge prioriteit. Ouders en kinderen moeten beter voorgelicht worden, vindt de politie. Grooming is sinds 1 januari 2010 strafbaar.

Pedolokkers

Minister Opstelten werkt aan een wetsvoorstel om zogenoemde pedolokkers in te zetten. Dat zijn agenten die zich voordoen als minderjarigen en op die manier contacten proberen te leggen met potentiële verdachten.

In de zomer bepaalde het Hof in Den Haag dat mensen niet kunnen worden vervolgd voor het maken van een afspraak met een lokagent, omdat het hier nu eenmaal niet om een minderjarige gaat. Opstelten onderzoekt nog hoe de wet zo kan worden aangepast dat deze methode toch kan worden gebruikt. Justitie zei vanochtend dat dat onderzoek nog loopt en dat het om een ingewikkelde kwestie gaat. (nos)