Sinds deze week staat op het kerkplein in Herenthout een replica van een noodwoning uit de Eerste Wereldoorlog. Ze is de trekpleister van een groots opgezette viering van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De viering start vrijdagavond met een lezing door Julien Cannaerts en de opening van de noodwoning. De viering eindigt op 13 november.

Militaire operaties

Julien Cannaerts is Heistenaar en deskundige inzake militaire forten, versterkingen en bunkers. Hij heeft het vrijdagavond (aanvang 20u, gemeentelijke feestzaal) over de Duitse inval op 4 augustus 19&4 en de daaropvolgende militaire operaties, toegespitst op de gebeurtenissen in Herenthout en omgeving.

Na de lezing is er de mogelijkheid om in primeur de noodwoning aan de kerk te bezoeken. Daarin loopt een tentoonstelling over de woningnood tijdens de oorlog. De noodwoning is zaterdag en zondag tussen 10 en 18u gratis te bezoeken.

Verder staan op het herdenkingsprogramma:

- WOI getekend door Ivan Adriaenssens met tentoonstelling in de bib

- Veldhospitaal, tentoonstelling door heemkring Sandeleyn

- Dilemma: 14 18: massaspel door jongeren

- Marieke en Lowieke: een niet zo plezant blijspel

- Retro Avond

- WOI In de Kemen

- De Groote Oorlog in Grote Lijnen

- film: Un Long Dimanche De Fiancailles

- Uitstap naar Ieper

- Fakkeltocht op Wapenstilstand

- Ooit Weer, Nooit Weer: familiespektakel

- Herdenkingspark door kinderen

Alle activiteiten staan prima gebundeld in de brochure '100 Jaar WOI, De Groote Oorlog'. Voor de organisatie werkte het gemeentebestuur van Herenthout samen met de CultuurRaad, het Kempens Karakter en Vlaanderen, Verbeelding Werkt.