Afgelopen dinsdag reikte directeur-generaal van het Rode Kruis Vlaanderen professor dr. Philippe Vandekerckhove het label Hartveilige organisatie uit aan het OCMW van Westerlo. De opgeleide medewerkers van het OCMW kregen een brevet. 

Wat doe je als iemand in je organisatie of in de buurt een hartstilstand krijgt? Logische eerste stap is dat je een ziekenwagen belt. Maar die is vaak minutenlang onderweg… en dat terwijl de eerste minuten na een hartstilstand van levensbelang zijn. Wacht niet machteloos af en zorg er mee voor dat onze omgeving hartveilig is en zo mensenlevens kan redden.

Op initiatief van OCMW-voorzitter Kristof Welters en de OCMW-raad werd van OCMW Westerlo een hartveilige organisatie en omgeving gemaakt. Met het hartveilig project van OCMW Westerlo vergroten we de overlevingskans na een hartstilstand. Het OCMW leidde in samenwerking met het Rode Kruis Westerlo een deel van zijn medewerkers op in eerste hulp en reanimatie en stelt aan hun en iedereen die het nodig heeft een AED of Automatische Externe Defibrillator ter beschikking. Want reanimeren en defibrilleren binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand, dat betekent tot 60 % meer overlevingskans voor het slachtoffer. Het AED-toestel hangt buiten aan het OCMW op een strategische plaats te hangen en staat ter beschikking van de medewerkers en iedereen die het nodig heeft. Wegwijzers geven de plaats naar het toestel aan, de Federale Overheid zal dit inplannen voor de hulpdiensten en gps-gebruikers.

Rode Kruis Vlaanderen beloonde het OCMW van Westerlo voor deze inspanningen met het label hartveilige organisatie.

Foto's Staf Kempenaerss / N.