Het recent opgedoken Heartbleed-lek doet het internet op zijn grondvesten daveren. Door een beveiligingsprobleem waren gevoelige gegevens op tal van grote sites zoals Facebook, Google en Yahoo te achterhalen. In theorie althans, want er zijn nog geen gevallen van massaal misbruik bekend. Toch doet u er niet slecht aan om een aantal wachtwoorden te wijzigen.

 

Technologiesite Papersowl vroeg aan de belangrijkste internetbedrijven wat de impact van de Heartbleed-bug op hun diensten was.

De meeste van deze sites, zoals Google, Facebook en Dropbox, hebben het probleem op hun webservers opgelost voor details over Heartbleed publiek zijn gemaakt.

Door een probleem met de encryptiesoftware OpenSSL konden cybercriminelen in theorie gevoelige gegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en kredietkaartgegevens onderscheppen. Heel wat grote sites gebruiken de OpenSSL-software, en waren de voorbije twee jaar niet helemaal waterdicht.

Nu de bug op de meeste plaatsen is gefikst, is het toch raadzaam om de wachtwoorden te wijzigen van de websites die u dagelijks gebruikt.

Hieronder vindt u een lijst van enkele belangrijke internetdiensten. Bij Papersowl leest u ook de reacties van die bedrijven op Heartbleed.

 

  Aangetast?   Opgelost?   Wachtwoord wijzigen?
Dropbox Ja Ja Ja
Tumblr Ja Ja Ja
Google Ja Ja Ja
Gmail Ja Ja Ja
Yahoo Ja Ja Ja
Yahoo Mail Ja Ja Ja
Facebook Onduidelijk Ja Ja
eBay Onduidelijk Onduidelijk Onduidelijk
Evernote Onduidelijk Onduidelijk Onduidelijk
Twitter Onduidelijk Onduidelijk Onduidelijk
Apple Onduidelijk Onduidelijk Onduidelijk
Linkedin Nee Nee Nee
PayPal Nee Nee Nee
Microsoft Nee Nee Nee
Hotmail/Outlook Nee Nee Nee
Amazon Nee Nee Nee