De gemeenteraad keurde dinsdagavond het ontwerp goed van het algemene nood- en interventieplan (ANIP), ook wel rampenplan genoemd, dat opgesteld werd door de Veiligheidscel van de gemeente.

Samenwerking

Om de samenwerking tussen de hulpdiensten tijdens een noodsituatie optimaal te laten verlopen, regelt het ANIP de organisatie en coördinatie van alle diensten en instanties die betrokken kunnen zijn bij de hulpverlening tijdens een noodsituatie.

Hierbij denken we in de eerste plaats aan brandweer, politie en de medische diensten maar ook aan de Civiele Bescherming, diensten zoals communicatiedienst, technische diensten, noodplanning, het OCMW, enz.

Zo bepaalt het ANIP o.a. wanneer en hoe bepaalde diensten gealarmeerd moeten worden wanneer er in Heist-op-den-Berg een incident plaatsvindt.

Afsprakennota en drinkwaterverdeelpunten

Het algemene deel van het ANIP wordt aangevuld met bijlagen die concrete afspraken en contactgegevens van alle hulpverleners bevatten. Deze bijlagen worden regelmatig geactualiseerd.

Zo is bijvoorbeeld in een van de bijlagen op voorhand bepaald op welke locaties in de gemeente drinkwaterverdeelpunten voorzien worden wanneer Heist-op-den-Berg getroffen wordt door een drinkwaterverontreiniging.

Na goedkeuring van het ANIP door de provinciegouverneur zal het plan verspreid worden onder alle hierboven opgesomde diensten. De Veiligheidscel zal erover waken dat het plan en de bijlagen steeds actueel zijn.

Foto: de brandweer van Heist-op-den-Berg maakt deel uit van het ANIP/foto archief Nnieuws.be