Overal ter wereld greep iedereen die in het eerlijke handelsnetwerk zit deze dag aan om eerlijke handel te promoten. Zo ook de wereldwinkel in Heist-op-den-Berg. Zij sloten zich aan bij de actie die Oxfam-Wereldwinkels in Vlaanderen heeft opgezet en die focust op het Europese protectionistische suikerbeleid, een uitgesproken illustratie van onevenwichtige spelregels in de wereldhandel.

Met de actie en het actiemodel gingen ze op zoek naar lokale politici die de moed hebben om van eerlijke handelsregels, in de suikersector en daarbuiten, een belangrijk thema te maken: in hun partij-agenda, op hun partij-overleggen en op elk forum waar zij een stem hebben.

Klonten suiker

Op zaterdag 14 mei, engageerde Luc Vleugels, burgemeester (CD&V), Kelly Van Tendeloo, Schepen bevoegd voor Noord –Zuid (SP.a) en Patrick Feyaerts schepen (Open VLD) zich als politici met klonten aan hun lijf. Voorbijgangers werden aangemoedigd om de actie te steunen door een sticker in de vorm van klontjes suiker met hun naam op te kleven op de lokale politicus die zij willen aan sporen om op te komen voor eerlijke handel.

Een ludieke actie die heel wat Heistse bewoners heeft gesensibiliseerd. Als gemeentelijke politici uit Heist – op –den – Berg willen wij onze belofte waarmaken om het thema aan te kaarten bij de Europese vertegenwoordigers van onze respectievelijke partijen.

Foute handelsregels

Door de handelsregels van de Europese Unie kunnen rietsuikerproducenten uit het Zuiden bijna niets verkopen binnen de Europese Unie.

• subsidies

De EU ondersteunt en subsidieert de eigen grootschalige bietsuikerteelt, waardoor ze kan concurreren met rietsuikerteelt in het Zuiden. Wij pleiten niet tot de vermindering van subsidies maar een duurzamere aanwending van de subsidies. Door boeren te subsidiëren die gewassen telen die wel efficiënt geteeld kunnen worden in ons klimaat.

invoertaksen

De hoge invoertaksen belemmert de invoer van rietsuiker uit het Zuiden. Europese bedrijven die rietsuiker kopen van de producent betaalt per ton suiker een invoertaks van 419 euro. Als je weet dat een ton suiker aankopen binnen Europa slechts 900 euro kost (transport inbegrepen), kan je begrijpen waarom zoveel bedrijven geen rietsuiker aankopen bij de producent in het Zuiden.

• Geen zekerheden 

De Europese Unie beslist op basis van vraag en aanbod hoeveel rietsuiker er binnen mag aan een verlaagde tarief. De hoogte van de taks verandert trouwens ook voortdurend zodat de producenten in het Zuiden nooit een invoer of afnamezekerheid kennen. Wij vragen dat u, als Europees parlementslid, mee pleit voor een wetgevend kader dat een prijs kleeft op de enorme milieuschade van geïndustrialiseerde monocultuur.

En voor een markt met eerlijke spelregels, die geen rem zetten op de ontwikkeling van het economisch potentieel van het Zuiden.