Op 20 en 21 mei komen in Berlaar de middeleeuwen weer tot leven. Het middeleeuwse spektakel Quondam tovert het kasteeldomein 't Hooghuys om tot een bruisende 15e-eeuwse stad. Het kasteel opent dit jaar voor de zesde maal zijn poorten voor een nieuwe editie.

Meer dan 500 figuranten uit 12 landen laten de bezoekers op een interactieve manier kennismaken met het leven van hun voorouders. Quondam ontvangt jaarlijks 7 tot 10.000 bezoekers, afhankelijk van het weer.

Wat is Quondam?
Op Quondam belanden de bezoekers middenin de wonderbaarlijke geschiedenis van de middeleeuwen. Ridders te paard en boogschutters vechten tornooien uit, narren toveren een glimlach op ieders gezicht en tovenaars laten monden openvallen van verbazing. U kan rondkuieren op een echte middeleeuwse markt met handelaars uit meer dan twaalf verschillende landen. Lekkerbekken kunnen smullen van traditionele middeleeuwse gerechten zoals 'Spekkebrood' en 'Zoete Bruydskoek' en in ruil voor Quondammunten drink je hypocras of mede uit een traditionele stenen drinkbeker. Om het plaatje compleet te maken, slaan middeleeuwse verenigingen hun prachtige kampen op rondom het kasteeldomein van maar liefst 5ha groot.

Al doende de middeleeuwen verkennen Groot en klein zal niet weten wat eerst te doen: leren zwaardvechten, hoefijzerwerpen, boogschieten...

Bezoekers kunnen op Quondam ook traditionele technieken van de middeleeuwse
ambachten beoefenen. Tijdens deze workshops ontdekken bezoekers hoe onze voorouders ijzer smeedden, tin goten en zelfs kaarsen maakten. Na een leerrijke dag kunnen kinderen hun afgewerkte activiteitenkaart inwisselen voor een ridderoorkonde en zo een echte ridder worden.

Nieuwigheden om te ontdekken
Ook dit jaar kunnen de bezoekers weer kennismaken met enkele nieuwigheden. Zo wordt er voor de kleinsten (voor het eerst in België) een middeleeuwse zweefmolen geplaatst en kunnen de ouders even stoppen bij de middeleeuwse bierbrouwer. Het badhuis met zijn houten tobbe is een leuke toevoeging om het vuil van een veldslag af te wassen en voor de gelovigen wordt er een ware middeleeuwse mis gehouden.

De echte middeleeuwse avonturiers kunnen al een voorproefje nemen op de website www.quondam.be.

Quondam Parking & GPS adres

Parking Van Hool - Burgemeester Hensstraat 44, 2500 Koningshooikt

Programma
Zaterdag 20 mei en Zondag 21 mei
11:00 Opening - 12:00 Start tornooien - 13:30 Roofvogelshow - 15:00 Veldslag -
16:30 Steekspel - 17:30 Roofvogelshow - 18:00 Sluiting 

Bereikbaarheid
Bezoekers kunnen Quondam op verschillende manieren bereiken:
Fiets : Tijdens Quondam voorzien wij een (onbewaakte) fietsenstalling op 100m van de ingang.
Bus : Op delijn.be kunnen de bezoekers met de routeplanner van De Lijn makkelijk hun route naar Quondam uitstippelen. Met de belbus kunnen ze zelfs bijna voor de ingang afstappen.
Trein : Bezoekers die met de trein reizen, komen aan in het station "Berlaar". Het station is gelegen op een 25-tal minuten te voet van Quondam.
Auto : Bezoekers kunnen hun stalen ros kwijt op de ruime parkeerterreinen van busbouwer "Van Hool" aan de N10. De kostprijs per auto bedraagt €5. Om de tien minuten rijden er van 10u45 tot 19u00 gratis pendelbussen van en naar Quondam.
Bezoekers die een GPS gebruiken, geven best het onderstaande adres in:
GPS-adres parking Van Hool: Burgemeester Hensstraat 44, 2500 Koningshooikt.

Rolstoelgebruikers
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het terrein uitdagend zijn voor rolstoelgebruikers,maar het vormt zeker geen onoverkomelijke hindernis. Rolstoelgebruikers zijn dan ook meer dan welkom!

Honden
Honden zijn toegelaten op Quondam. Wel is het verplicht om ze aan de leiband te houden en uitwerpselen op te ruimen. Ook willen wij vragen bijtgrage honden te voorzien van een muilkorf. Indien het te druk is, kunnen honden wel geweigerd worden op de pendelbussen. De buschauffeur beslist hierover.

Opgelet: er zijn paarden en kanonnen actief. Niet elke hond weet dat te appreciëren. 

Respect voor het verleden van onze voorouders vraagt ook respect voor de toekomst van de volgende generaties. Daarom doen wij, net zoals in de middeleeuwen, onze uiterste best om de ecologische voetafdruk van Quondam zo veel mogelijk te beperken.

Hieronder vind je een opsomming terug van onze initiatieven.
Elke bezoeker op Quondam drinkt uit herbruikbare aardewerken drinkkroezen.
Wij laten lokale boeren onze strobalen hergebruiken;
Wij laten onze bezoekers gratis gebruik maken van pendelbussen. Zo beperken we de overlast voor de buurt;
Wij maken gebruik van biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen;
Wij creëren een minimum hoeveelheid aan restafval per bezoeker: 
Wij maken gebruik van een transparant systeem om afval te sorteren met
pictogrammen voor diverse nationaliteiten, i.s.m. partner Afval Alternatief (meer
info: http://www.afvalalternatief.be)

Tickets

Volwassene - vanaf 13 jaar : VVK €12  - Kassa €15 - Met ruilbeker €16  - Met muntbeurs en ruiolbeker €32
Kinderen vanaf 6 tem 12 jaar : VVK €7 - Kassa €9 - Met ruilbeker €11 - Met activiteitenkaart en ruilbeker €16 - Kinderen onder 6 jaar gratis

Foto's : Quondam