De Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels speelt op maandag 10 november om 20 uur een Herdenkingsconcert voor de WO I.

De Eerste Wereldoorlog begon in Europa op 28 juli 1914. De moord in Sarajevo op de Oostenrijkse troonopvolger, Frans Ferdinand, vormde de concrete aanleiding voor deze Groote Oorlog, hoewel de echte oorzaken veel dieper lagen.

Honderd jaar later spreekt men niet meer van winnaars of verliezers. Aan beide zijden van het front vielen immers slachtoffers. Herman Engels, vast dirigent en artistiek directeur van de Kamerfilharmonie Vlaanderen, presenteert een programma waarin componisten uit de geallieerde landen en Duitsland vertegenwoordigd worden en waarin alle composities direct met  Wereldoorlog I te maken hebben.

 

De Antwerpse Lodewijk Mortelmans verloor zijn zoon tijdens de oorlog in 1917. Op 28-jarige leeftijd sneuvelde de Duitse componist Rudi Stephan. De Vlaamse Frits Celis haalde de inspiratie voor ‘Preludio e narrazione’ bij een tekst van Anton Wilderode en de beelden van ‘Het treurende ouderpaar’ van Käthe Kollwitz, dat men terugvindt op het Duitse oorlogskerkhof van Vladslo in Diksmuide. Kollwitz verloor in 1914 een zoon in de Westhoek. Maurice Ravel componeerde een pianoconcerto voor de linkerhand voor de beroemde klaviervirtuoos Paul Wittgenstein, wiens rechterarm door een sluipschutter doorboord werd tijdens de oorlog, en vervolgens geamputeerd werd. De treurmars ‘Marche funèbre’ van Luigi Cherubini en ‘Hymne voor de vrede’ van Beethoven sluiten het concert af.

 

Tijdens het concert zal er beeldmateriaal van WO I geprojecteerd worden.

Met Anneke Luyten (sopraan), Tom Hermans (piano) en Prof. Edward Zienkowski (viool) belooft dit concert een prachtige herdenking van de Groote Oorlog te worden.

 

Programma:

Lodewijk Mortelmans - Treurdicht   Elegie nr. 4

Rudi Stephan - Musik für Geige und Orchester

Frits Celis - Preludio e Narrazione voor sopraansolo en orkest

Maurice Ravel - Klavierconcerto in D-Dur  voor de linker Hand

Luigi Cherubini - Marche funèbre

Ludwig van Beethoven - Hymne voor de vrede (slot 9de symfonie)

Praktisch

Inkom: 25.50 euro, vriendenprijs 22 euro.

Aanvang: 20u

Info: www.zwaneberg.be