Het Herentalse stadsbestuur reageert op de berichtgeving dat Herentals een van de grotere gemeenten is die tijdelijk zonder stroom kan gezet worden wegens de elektriciteitschaarste de komende winter. “Deze informatie is gebaseerd op oude afkoppelingsplannen die nog aan hernieuwing toe zouden zijn”, zegt schepen en waarnemend burgemeester Jan Bertels. “We stellen ons vragen bij de criteria die de basis vormden voor het opstellen van deze oude plannen. Herentals beschikt immers over een ziekenhuis en een aantal industriegebieden. En het station van Herentals is de draaischijf voor de spoorwegen in de Kempen."

"Het stadsbestuur vraagt dan ook aan Binnenlandse Zaken om de gemeenten zo open en transparant mogelijk op de hoogte te brengen van de plannen voor de stroomuitval, en vooral duidelijkheid te scheppen over definitieve en gedetailleerde afkoppelingsplannen. We mogen niet blind zijn voor de huidige problemen, maar we moeten open en transparant kunnen communiceren met onze burgers, zonder onnodige onrust te veroorzaken. Vandaar dat we graag duidelijkheid en inzicht wensen over de wijze waarop de afkoppelingsplannen - als laatste middel - in werking zouden gesteld worden. Zoals vele gemeenten zijn wij dus ook vragende partij voor meer en correcte informatie.”

Het stadsbestuur is ondertussen op eigen initiatief, via de dienst noodplanning , gestart met het in kaart brengen van de veiligheidsrisico’s. Dit gebeurt via een online vragenlijst die vandaag naar alle Herentalse bedrijven en organisaties werd verstuurd. Via deze lijst wil de stad achterhalen welke bedrijven en organisaties al dan niet voorbereid zijn op een stroomuitval. De vragenlijst moet duidelijk maken of zulke panne veiligheidsproblemen met zich meebrengt en welke bedrijven, organisaties of activiteiten absoluut niet zonder stroom kunnen vallen, zelfs niet tijdelijk.

Het stadsbestuur zal de verzamelde informatie bespreken met de provinciale dienst noodplanning, zodat zij objectief kunnen inschatten welke activiteiten niet zonder stroom kunnen vallen. Op basis van deze objectieve criteria moeten dan correcte afkoppelingsplannen gemaakt worden, waarvan duidelijk wordt gemaakt dat deze pas als laatste middel in werking treden.