Ligt de schuld bij het verkeerd inschatten van de personenbelastingen bij het stadsbestuur/schepen van financiën Jan Bertels (SP.A) of echt bij de federaal minister van financiën Van Overtveldt (N-VA)? Een item waar de volgende dagen en weken nog veel zal over gepraat worden. Schepen Jan Bertels heeft de boter gegeten, coalitiepartner CD&V houdt zich wijselijk aan de kant.

Bertels mag voor de begroting 2017 een bedrag van 8.502.669 euro aan personenbelasting inschrijven terwijl de schepen gerekend had op 239.138 euro meer. Ook voor de volgende 2 jaren is er een vergelijkbaar verschil.

Besparen/belastingsverhogingen?

De 720.000 euro verschil (over drie jaar) moeten ergens gehaald worden. Het lijkt er sterk op dat die bij de burger en/of stadspersoneel moeten gehaald worden. Want in de krant wijst de schepen erop dat de stad 'zelf dat gat gaat dichtrijden'. Een aantal Herentalsenaren vrezen zelfs een belastingsverhoging.

'Hoe kan het dat de bevolking aangroeit en de ontvangsten in de personenbelasting dalen?', vraagt men zich in Herentals af.

Investeringen in Noorderwijk

De sporthal op het domein van Golfclub Witbos komt er één van de volgende jaren. Ook de heraanleg van de Servaas Daemsstraat en de Brouwerijstraat in Noorderwijk staan op de lijst van investeringen. Verder wordt de dorpskern verder opgeknapt. Hetzelfde geldt voor de dorpskern van Morkhoven.

Herentals moet het bij de investeringen met naam doen met de heraanleg van de Markgravenstraat, de heraanleg van de fietspaden langs de Lierseweg, voet- en fietspaden langs de Belgiëlaan-Augustijnenlaan, Poederleeseweg en de Geelseweg-Vennen. Ook in het Begijnhof worden er wegen- en rioleringswerken uitgevoerd. Er komen voetpaden langs de Wiekevorstseweg, Voortkapelseweg en Veldhoven. Langs het fietspad Herentals-Aarschot wordt verlichting geplaatst.

Over de kunstencampus voorlopig geen nieuws.