‘Europese klas van het jaar 2013’ wint exclusieve uitstap met provinciale wedstrijd

De leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Bosmier uit Balen werden gisteren ontvangen door de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. De leerlingen kregen dit exclusieve bezoek dankzij een provinciale scholenwedstrijd over Europa. Ze legden het beste wedstrijdparcours af en verdienden daarmee de titel ‘Europese klas van het jaar 2013’. De provincie beloonde de klas met een leerrijke uitstap naar de Raad van de Europese Unie in Brussel samen met gedeputeerde voor Europese Samenwerking Peter Bellens.

SpEUrnEUs

In onze provincie streden 200 klassen uit de derde graad van het basisonderwijs om de felbegeerde titel ‘Europese klas van het jaar’. Vier weken lang volgden ze het online parcours van SpEUrnEUs onder begeleiding van voorzitter Herman Van Rompuy. Hij stelde wekelijks een nieuwe internetopdracht voor en nam hen op sleeptouw door de Europese Unie.   

25 maart liep de wedstrijd af. Het zesde leerjaar van Gemeentelijke Basisschool De Bosmier won de wedstrijd en mag zich sindsdien ‘Europese klas van het jaar 2013’ noemen.

De winnende klas uit onze provincie kreeg bovenop de titel nog een extra prijs; een bezoek bij de Raad van de Europese Unie met ontvangst door quizmaster en EU voorzitter Van Rompuy.

Gedeputeerde voor Europese Samenwerking Peter Bellens vergezelde de leerlingen tijdens hun bezoek: “Vanuit de provincie organiseren we heel wat initiatieven om mensen bewust te maken van datgene wat Europa allemaal voor hen doet in hun buurt. Het is niet alleen een verhaal van crises en fondsen. Europa biedt heel wat mogelijkheden die de lidstaten alleen niet kunnen waarmaken. Met het wedstrijdparcours hebben de leerlingen heel wat kennis opgedaan en door het bezoek aan Europees President Van Rompuy kunnen ze op Europa een gezicht plakken.  Zo leren ze ook op een positieve manier over Europa en kunnen ze zelf een genuanceerd beeld ontwikkelen.”  

“De leerlingen waren laaiend enthousiast en zijn helemaal in de wolken met hun prijs. Door SpEUrnEUs zijn de leerlingen nu meer dan ooit geïnteresseerd in Europa.”, aldus een leerkracht van De Bosmier.  Tijdens het bezoek vuurden ze dan ook heel wat vragen af op Van Rompuy; over hoe hij verkozen is, hoeveel talen hij spreekt en hoelang de crisis nog gaat duren.  

De kinderen werden vergezeld door de burgemeester van Balen Johan Leysen en schepen van Onderwijs Petra Geukens. Op 4 juni gaan alle winnende klassen van de deelnemende Vlaamse provincies op daguitstap naar Duin en Zee in Oostende.  De SpEUrnEUs wedstrijd en de daguitstap worden aangeboden door het Europa Direct informatienetwerk van de Provinciebesturen Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.