Natalia en Lucas Van den Eynde hebben vandaag in het AZ Herentals de aftrap gegeven van het project Het hart klopt in… Dit project wil door initiatiecursussen rond reanimatie en het gebruik van een defibrillator de overlevingskansen bij personen met een hartstilstand vergroten. De verpleegkundigen en artsen van de spoeddienst van het AZ Herentals hebben dit project op touw gezet en zullen instaan voor de cursussen die vanaf januari plaatsvinden.

Elke dag krijgen bijna 30 Belgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een snelle reanimatie kan dan levensreddend zijn. “Er is een positieve tendens om defibrillatoren (AED) te plaatsen op openbare plaatsen”, zegt dr. Barry Dekeyser, diensthoofd spoedgevallen bij het AZ Herentals. “Jammer genoeg is de kennis over reanimatietechnieken bij de bevolking onvoldoende om adequaat in te grijpen en zo gaat cruciale tijd verloren. Enkele van de verpleegkundigen hebben daarom het initiatief genomen om hun kennis over reanimatie door te geven.”

Onder de noemer Het hart klopt in… geven de verpleegkundigen en artsen van het AZ Herentals vanaf januari een basiscursus reanimatie aan verenigingen, sportclubs, bedrijven of andere geïnteresseerden. Zo’n cursus bevat zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte, waarin er aandacht besteed wordt aan de klassieke reanimatietechnieken en aan het gebruik van AED-toestellen.

Natalia en Lucas Van den Eynde zetten als meter en peter hun schouders onder dit hartverwarmende project. “In een ver verleden heb ik een reddersopleiding gevolgd en heb ik dus ook leren reanimeren. Ik weet hoe belangrijk het is om snel te handelen, maar ook dat je een grens moet over raken om iemand te redden”, zegt Natalia. “Veel mensen hebben drempelvrees om iemand te reanimeren”, vult Lucas Van den Eynde aan. “Iedereen denkt dat het heel ingewikkeld is, terwijl de basistechnieken eigenlijk heel eenvoudig zijn en iedereen van 7 tot 77 jaar ze kan leren.”

Intussen zijn van 13 tot 24 januari al sessies gepland in Herentals, Westerlo, Tongerlo en Herselt. Wie wil deelnemen aan een initiatiecursus of meer informatie wil over het project, kan surfen naar www.hethartkloptin.be

Groepsfoto :
- Lucas Van den Eynde
- Jurgen Dehaes (verpleegkundige spoedgevallen AZ Herentals)
- Natalia
- dr. An De Cuyper (hoofdgeneesheer AZ Herentals)
- Elke Leunens (verpleegkundige spoedgevallen AZ Herentals)