We moeten met z'n allen langer gaan werken. We hoorden het al de afgelopen maanden, maar nu heeft de federale regering het ook goedgekeurd. Op termijn wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar, maar niet voor iedereen.

Momenteel is de officiële leeftijd om met pensioen te gaan 65 jaar. Over tien jaar wordt die leeftijd opgetrokken tot 66 jaar, om zo in 2030 te stranden op 67 jaar. In de praktijk zal dat vooral van belang zijn voor mensen die laat zijn begonnen met werken. Het aantal jaren dienst speelt namelijk ook een rol voor de pensioenleeftijd.

Die nieuwe officiële pensioenleeftijd zal bovendien ook niet voor iedereen gelden. Net als nu blijven er uitzonderingen voor zware beroepen. Het pas opgerichte nationaal pensioencomité krijgt als eerste taak het opsommen van die beroepen.
Vervroegd pensioen

Daarnaast blijft het ook -alweer zoals vandaag de dag- mogelijk om met vervroegd pensioen te gaan, zij het ook hier wat later. Waar drie jaar geleden nog op 60 jaar met vervroegd pensioen kon worden gegaan met 35 dienstjaren op de teller, moet je dit jaar al 61,5 jaar zijn en veertig jaar hebben gewerkt.

Zo komt er elk jaar een beetje bij tot 2019. Dan zal het uiteindelijk mogelijk zijn om op 63 jaar met vervoegd pensioen te gaan, op voorwaarde dat je 42 jaar hebt gewerkt. Wie op heel jonge leeftijd aan de slag is gegaan, zal dus nog steeds op 60 of 61 jaar kunnen stoppen. (vrt)