In Parijs is vandaag het parcours van de Tour de France 2017 voorgesteld. Met "amper" 5 echte bergritten, twee korte tijdritten en negen vlakke etappes breekt de Tour een beetje met de traditie van de voorbije jaren. De aankomsten op La Planche des Belles Filles, Peyragudes en - voor het eerst - de Col d'Izoard spreken het meest tot de verbeelding.

De Tour 2017 in een notendop

9 vlakke ritten, 5 bergritten en 2 tijdritten
3.516 kilometer in totaal
3 aankomsten boven: La Planche des Belles Filles, Peyragudes en Col d'Izoard
1 aankomst in België (Luik)
5 bergketens: Vogezen, Jura, Pyreneeën, Centraal Massief en Alpen
"Nieuw": rit van 100 kilometer

Eerste afspraak bergop in Vogezen

De 104e editie van de Ronde van Frankrijk wil kansen geven aan aanvallende renners om de hegemonie van sterke teams te doorbreken. Met passages door de vijf bergketens van Frankrijk zijn de lastige ritten verspreid over de hele Tour.

Le Grand Départ op 1 juli is in Düsseldorf met een korte tijdrit. De tweede rit komt aan in België, in Luik. Het wordt wellicht een etappe voor sprinters, zonder hellingen uit Luik-Bastenaken-Luik.

Vanuit Verviers gaat het dan richting Luxemburg en Frankrijk, waar op woensdag de eerste test bergop op het menu staat: een rit in de Vogezen met aankomst op La Planche des Belles Filles, dat voor de derde keer in zes jaar een finish krijgt.

Van de Vogezen gaat het naar het Juragebergte met een zware bergrit met de Col du Grand Colombier richting Chambéry. Na een eerste verre verplaatsing volgt de eerste rustdag in de Dordogne.

Twee zware dagen in de Alpen en tijdrit in Marseille

Daarna doet de Tour de klassieker Pau aan, voor het circus de Pyreneeën in trekt, met onder meer een rit over de Port de Balès en Peyresourde en de steile finish op Peyragudes.

Na enkele overgangsritten, met op de Franse feestdag een etappe van amper 100 kilometer en een tussenstop in Rodez (waar Greg Van Avermaet won in 2015), vertoeft de Tour in de slotweek twee dagen in de Alpen.

De ene rit voert onder meer over Croix-de-Fer, Télégraphe en Galilbier. Een dag later ligt de finish op de top van de mythische Col d'Izoard, een première voor de Tour, op een hoogte van 2.360 meter.

In tegenstelling tot de voorbije jaren staat er geen klimwerk op het menu op de voorlaatste dag, maar wel een bijzondere tijdrit over 23 kilometer in het hart van Marseille.

De start en aankomst van deze etappe liggen in het Stade Vélodrome. De renners rijden de oude haven voorbij en moeten de steile klim naar de Notre-Dame-de-la-Garde zien te verteren. De karavaan verhuist daarna naar Parijs voor de slotrit.

"Dit is een Tour die kan verrassen, een Tour voor durvers", verklaarde Tour-baas Christian Prudhomme dinsdagmiddag bij de presentatie in Parijs.

Nieuw thema: "onbekende" steile beklimmingen

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou doet elk jaar zijn best om nieuwe beklimmingen te introduceren, dit jaar heeft hij zichzelf overtroffen met de Col de la Biche, de Mur de Péguère en de Col de Peyra Taillade.