Het Herentalse criterium kan stilaan spreken van een Italiaanse traditie. “We hebben om te beginnen al een Italiaanse naam op onze erelijst met Filippo Pozzato (2007) ”, verduidelijkt Bart Timperman deze stelling.



“Dit jaar komt naast Alessandro Petacchi ook de andere Alessandro, Alessandro Ballan (foto) naar Herentals. Vorig jaar reden Nibali en Basso mee. Basso was er ook in 2010 bij. Het jaar daarvoor reed Petacchi al een keer door Herentals met zijn landgenoot Ongarato.

Enkel in de eerste twee edities stond geen Italiaanse topper aan de start van ons criterium. We weten dat ze zeer graag in Herentals rijden omwille van de aparte enthousiaste sfeer en het unieke kader van de binnenstad.”

“Ballan voorstellen hoeft vermoedelijk niet”, zegt voorzitter Charles Van de Wouwer. “Hij reed dit jaar niet mee in de Tour, wel in de Giro. Ballan kennen we natuurlijk vooral als de man die ooit al Vlaanderens mooiste won.

En er dit jaar derde was na de ongenaakbare Tom Boonen. Een prestatie die hij daarna ook overdeed in Parijs-Roubaix. Ballan is ook de wereldkampioen van 2008. Gegarandeerd een smaakmaker. Alessandro Ballan is een Italiaan die van Vlaanderen houdt en zeker één van de sterren wordt van ons criterium. Een van de vele namen aan de start die perfect zou passen op onze mooie erelijst.”

Ook Boeckmans en Devenyns aan de start
Het Herentalse criterium staat bekend om zijn uitgesproken Kempens karakter. “Kempenaars staan bekend als werkers zonder grote praat”, weet Bart Timperman. “Dus houden wij van renners met die kenmerken. Daarom boden we ook Chris Boeckmans en Dries Devenyns een contract aan.

Boeckmans, afkomstig van Malle is een streekgenoot die zich in de Tour vaak gunstig liet opmerken. En zonder gebroken ketting hadden we misschien toch een Belgische etappewinnaar gehad. Ook Dries Devenyns is van Vlaams-Brabant, maar liet zich ook een paar keer opmerken in de Tour. Het bleef ook voor hem bij ereplaatsen, want ook voor hem ontbrak dat tikkeltje geluk om een ritzege weg te kapen.”

Donderdag staan volgens de inrichters dan ook de vijf actiefste Belgen uit de voorbije Tour aan de start. Dries Devenyns en Chris Boeckmans, maar ook de eerder al aangekondigde Jan Geyselinck, Jelle Vanendert en onze stadsgenoot Jurgen Van den Broeck.

“Een vijftal waar we bijzonder trots op zijn”, besluit Bart Timperman. “Het zijn dé Belgische namen van de Tour 2012. Maar ook gasten die we normaal gezien nog vele jaren zullen terug zien komen in de Tourverslagen. En dan dus ook hopelijk op ons criteriums van de volgende jaren.

Graag ook nog een extra woord van dank aan stadsgenoot Jurgen Van den Broeck. We weten dat hij naar elk criterium kan als hij dat zou willen. We zijn dankbaar en trots dat hij zo bewust voor een deelname in Herentals kiest. We hopen dat het publiek zijn hart voor zijn thuispubliek met een overdonderd applaus zal beantwoorden!”

Foto PHOTONEWS /