Vandaag en ook de volgende dagen worden hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. Sommige mensen kunnen daar last van hebben. Bejaarden, jonge kinderen en mensen met ademhalingsproblemen blijven beter binnen. Voorlopig is de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter niet overschreden.

"Vandaag en morgen is er een grote kans op overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 µg/m² op verschillende plaatsen in het hele land", meldt Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

Afhankelijk van de concentratie in de lucht, de blootstellingduur, de gevoeligheid van mensen en hun activiteiten kan ozon leiden tot gezondheidsklachten zoals verminderde longfunctie en irritatie aan de ogen en de luchtwegen.

Wie gevoelig is voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen,...) doet best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Iedereen wordt overigens aangeraden tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen (bijvoorbeeld joggen) zoveel mogelijk te vermijden, zeker wanneer de alarmdrempel wordt overschreden.  Een vooral veel water drinken.

Tot 38 graden zaterdag

Zaterdag verwacht het KMI de piek van de hittegolf met temperaturen die in de Kempen stijgen naar 38 graden. In de loop van de dag wordt het meer bewolkt en onweerachtig.
Zondag is het minder heet maar nog altijd zeer warm met waarden tussen 21 tot mogelijk 32 graden. We krijgen afwisselend zon en wolken met kans op een bui of een onweer.

Ook begin volgende week blijft het wisselvallig en warm met kans op buien of onweer en temperaturen van 22 tot 30 graden.