Het hoeft niet altijd  snoep uit een pakje te zijn. Dat bewijst het project BUITENgewoon LEKKER in de kinderopvang. Met steun van de provincie gingen 35 locaties van de Landelijke Kinderopvang aan de slag met hoeve- en streekproducten uit de buurt. Naast de lekkere tussendoortjes, speelden 1305 kindjes van 3 tot 12 jaar ook spelletjes en maakten ze een uitstap naar de plaatselijke boer. “Door initiatieven als deze te stimuleren proberen we enerzijds een grotere afzetmarkt te vinden voor de producenten van hoeve- en streekproducten en anderzijds gezinnen te stimuleren  om gezonder te eten.” luidt het bij de gedeputeerden Peter Bellens, Ludwig Caluwé en Bruno Peeters.

Op vrijdag 5 april stelde de Landelijke Kinderopvang vzw in aanwezigheid van gedeputeerden Ludwig Caluwé en Peter Bellens de resultaten voor van het project BUITENgewoon LEKKER in de kinderopvang.

Het project vervangt de koek en drank in de Initiatieven Buitenschoolse Kinderopvang regelmatig door een hoeve- of streekproduct. De kinderen leren ook spelenderwijs over gezonde voeding en hoeve- en streekproducten. Ook doen ze een uitstap naar de plaatselijke boer, kookworkshops met producten van hier, …..

1305 kinderen op 35 locaties

Het project was een succes! Maar liefst 1305 kinderen van 3 tot 12 jaar in de Stekelbeeslocaties van de provincie Antwerpen, 202 kinderbegeleidsters, 100 omkaderingspersoneelsleden en 2500 ouders werden bereikt.

Het project liep in 35 locaties buitenschoolse kinderopvang in 13 gemeenten nl. Zoersel, Brecht, Wuustwezel, Hoogstraten, Kalmthout,

Borsbeek, Zandhoven, Sint-Amands, Baarle-Hertog, Herentals, Lille, Ravels, Oud-Turnhout.

Provincie stimuleert hoeve- en streekproducten

Sinds 2009 werkt de provincie aan de uitbouw van een hoeve-en streekproductenbeleid. Dit heeft immers heel wat voordelen voor de regio. Natuurlijk economisch en ter ondersteuning van de landbouw en het platteland, maar ook op het vlak van de toeristische en culinaire uitstraling van een regio. Ten slotte is er nog de ecologische waarde van lokale producten.

De provincie organiseert tal van evenementen op het terrein.