Een jaar of wat terug beleefde de dichtst bewoonde van de vier centrumparochies, Holven, een eerste keer ‘Holven Pakt Uit’. Het werd een leuk dorpsproject dat toen met de ‘strafste buurt’, ‘Holven Zingt’ en nog meer muziek voor een meer dan bomvol parochiecentrum zorgde. Zoveel sfeer dat vraagt om een herhaling, werd er na afloop geëvalueerd. Zaterdag 1 juni is het zover. Afspraak opnieuw in het parochiecentrum van Holven aan de Kapelstraat en de inkom is er gratis.

Vanaf 18.30 uur wacht er een leuk  kidsprogramma met clown, goochelaar,  entertainer De Charel. Die brengt er gedurende een uurtje zijn show ‘Alles’ en mikt daarmee op zowel een kleuter- als een lagere school publiek. Dat wordt amuseren terwijl de mama’s en papa’s gerust kunnen toekijken

Vanaf 20.30 wordt de feestavond dan verder gezet met een tweede editie van Holven Zingt. Ook nu zorgt het Rainboworkest, een groep rond een aantal leerkrachten (en hun partners) van de plaatselijke Regenboogschool, voor de nodige animatie. Ook dat belooft. Wie zich de eerste editie van Holven Pakt Uit herinnert weet dat ambiance vanaf de eerste noot erbij hoort. Later op de avond wacht er verder nog een optreden wacht van V-double-U. Die ronden af met muzikale covers uit de periode ’70, ’80 en ’90. Met dit programma hoeft er niet aan getwijfeld dat men de parochiezaal opnieuw meer dan vol zal lopen.

‘Holven Pakt uit!’ is een van de projecten die, geïnspireerd werden door ‘Pak uit met je Dorp’ van de stedelijke cultuurdienst. Die promoten daarmee om mensen samen te brengen over de grenzen van de bestaande verenigingen heen. Een gemeenschapsvormend project met andere woorden. En het mag gezegd dat die initiatieven al aardig wat bijval kregen.

In Bel, Larum, Zammel, Elsum, Sint-Amands, Ten Aard, Sint-Dimpna, Punt en Holven werden er op die manier nieuwe en vooral leuke organisaties opgezet. In Winkelomheide is men intussen ook gestart zodat enkel nog Stelen, Oosterlo in de wachtrij staan .  Met ‘Ten Aard verlicht’, begin 2014 aan een nieuwe editie toe zo wordt er gefluisterd, en het Gerebijfeest op Sint-Dimpna ziet het er zelfs naar uit dat die initiatieven een traditie worden.

De stad en haar cultuurdienst mogen dan impulsen en euro’s geven, zonder de inbreng van een dynamisch lokale stuurgroep lukt het niet. Enkele dynamische mensen maken met andere woorden het verschil terwijl de cultuurdienst zowel voor goede raad als ondersteuning zorgt.