Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht is de laatste hand gelegd aan de herinrichting van de Mgr. Raeymaekersstraat in Westmeerbeek. Ouders en grootouders krijgen hierdoor meer ruimte om op een veilige manier hun (klein)kinderen met de fiets of te voet naar school te brengen. Er heerst bij velen immers al jaren ongenoegen over hoe het autoverkeer tot onveilige situaties leidt aan het begin of op het einde van een schooldag. Maar ook de vrije doorgang voor sluipverkeer diende aan banden gelegd te worden.

Het gemeentebestuur besliste daarom dat het tijd was om actie te ondernemen. Met een proefopstelling aan het einde van vorig schooljaar werd al een indruk gegeven van hoe de verkeersknoop hier kon aangepakt worden. Er werd eenrichtingsverkeer opgelegd voor de auto's en een duidelijke, brede zone van de straat werd ingericht voor voetgangers en fietsers. De eerste evaluatie hiervan leverde via een enquête overwegend positieve reacties op, maar bracht ook nieuwe verzuchtingen naar voren, zoals een te beperkt aantal parkeerplaatsen of een toename van autoverkeer in aanpalende straten. Rist Heylen, schepen van mobiliteit, verduidelijkt: “De veiligheid van de schoolgaande kinderen staat voorop, maar we mogen natuurlijk de situatie voor de inwoners van deze straat, en van de omliggende straten, niet uit het oog verliezen.” Na een grondige analyse werd er een nieuwe verkeerssituatie uitgewerkt. Deze wordt op dit moment uitgevoerd, zodat de kinderen op 1 september veilig naar school kunnen.

De aanpak van de Mgr. Raeymaekersstraat past in het plan om de schoolomgevingen systematisch aan te pakken. Het volgende project is de schoolomgeving in de Langestraat te Houtvenne.