25 mei 2014 is verkiezingszondag. Dan worden regionale, federale en Europese kieslijsten ingekleurd. Deze overheden hebben hefbomen in handen om de situatie van mensen die kampen met achterstelling en uitsluiting te verbeteren.

2020 is de streefdatum om grote stappen vooruit te zetten in de armoedebestrijding:

  • In de EU moet het aantal mensen in armoede met 20 miljoen verminderen
  • de Federale overheid stelt een vermindering van 380.000 mensen in armoede voorop
  • de Vlaamse overheid wil de armoede halveren en voor elk gezin een inkomen boven de armoedegrens

Vandaag stellen we vast dat het beoogde doel nog veraf ligt.

De economische crisis slaat hard toe, de werkloosheid piekt, de armoede stijgt. Minimumlonen en uitkeringen zijn ontoereikend. Collectieve diensten en sociale bescherming dreigen te worden afgebouwd, terwijl grote vermogens vrijwel onaangeroerd blijven.  Investeringen in duurzame groei en werkgelegenheid zijn beperkt.

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met mechanismen van sociale uitsluiting en maatschappelijke achterstelling. Zij blijven verstoken van hun grondrechten. Hun stem wordt niet gehoord.

Sociaal Forum Kempen en heel wat partners uit het middenveld organiseren een groot Kempens verkiezingsdebat. Zij willen sociale thema’s op de politieke agenda om beleidsprioriteiten van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie naar voor te schuiven. Zij vragen politici om uitdrukkelijk te kiezen voor een solidaire samenleving. Herverdelen moet.

Moderator Chris De Nijs (VRT-journalist) zal daartoe gesprek met politici op gang brengen over drie belangrijke thema’s:

  • wonen en energie,
  • de sociale zekerheid en
  • arbeid en inkomen.

Donderdag 15 mei 19u30 tot 22 u op de Thomas More Campus in Geel en

Zondag 18 mei, 09u30 tot 12u in de Warande, Turnhout

Maar eerst houdt Prof. Dr. Frank Vandenbroucke (KU Leuven) op dinsdag 29 april , 19u30 tot 22u op de Thomas More Campus in Geel nog een lezing over de uitdagingen voor onze sociale zekerheid.

Telkens is iedereen welkom en de inkom is gratis.