De Vlaamse onderzoeksinstellingen iMinds (Gent) en Imec (Leuven) gaan fuseren. Dat is aangekondigd in het Huis van de Toekomst in Vilvoorde. De krachtenbundeling moet resulteren in een hightech onderzoekscentrum van wereldklasse voor de digitale economie, zo luidt het. In realiteit wordt iMinds een business unit van Imec.

De raden van bestuur van beide organisaties hebben gisteren hun goedkeuring gegeven voor de intentie tot fusie. In een latere fase zal de intentie omgezet worden in een fusieprotocol.

De fusie moet de technologie- en systeemexpertise van 2.500 Imec-onderzoekers uit 70 landen combineren met de digitale knowhow van een duizendtal iMinds-onderzoekers.

"Het gaat niet om een overname van iMinds door Imec", benadrukt Luc Van den hove, CEO van Imec, "Het gaat om een verbreding."

iMinds wordt een business unit van Imec en blijft opereren vanuit Gent. "We gaan the best of both worlds combineren", klinkt het.

"Vlaanderen op de kaart zetten"

"Met deze fusie willen we Vlaanderen op de kaart zetten", zei Danny Goderis, CEO van iMinds, "De ambitie is duidelijk: we brengen 3.500 toponderoekers uit meer dan 70 landen samen met een ecosysteem van Vlaamse bedrijven en starters. We willen maximale regionale impact."

De bedoeling is om tegen eind 2016 als één organisatie te opereren.

De omzet van Imec bedroeg vorig jaar 430 miljoen euro, die van iMinds 58 miljoen euro. Vorig jaar kreeg Imec 48 miljoen euro van de Vlaamse overheid, iMinds 28 miljoen euro.
1,5 miljoen euro extra subsidie

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) kondigde ook aan dat de Vlaamse overheid 1,5 miljoen euro extra subsidie zal uittrekken voor de nieuwe organisatie, bovenop de reeds beloofde 1,5 miljoen euro extra. (vrt)