U bent hier

Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Berg en Nete erkend

Heist op den Berg
19.04.2017 - 22.26u
Door: Mark Jaspers

De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg keurde op 13 december 2016 de oprichting goed van een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED). De gemeenteraad ging ook akkoord met de toetreding van Heist-op-den-Berg tot de opdrachthouder van deze dienst, de projectvereniging Berg en Nete.

Het Onroerenderfgoedbesluit dat sinds 1 januari 2015 van kracht is, maakt het mogelijk om IOED's te erkennen. Het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid heeft middelen ter beschikking gesteld voor de werking ervan. Heist-op-den-Berg bundelde de krachten met buurgemeenten Nijlen en Berlaar, Regionaal Landschap Rivierenland en Kempens Karakter. De nieuwe projectvereniging diende in januari 2017 een aanvraag in.

Nu blijkt dat de aanvraag goedgekeurd is. De volgende stap is de aanvraag van subsidies om in 2018 met de eigenlijke werking te kunnen starten.
We kunnen dan binnen de nieuwe projectvereniging gaan samenwerken op het vlak van onroerend erfgoed. Via de IOED kunnen bijvoorbeeld deskundigen ingeschakeld worden om voor ons in gesprek te gaan met het agentschap Onroerend Erfgoed.

De IOED Berg en Nete wil de onroerenderfgoedwerking van de gemeenten Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg verder versterken en ontwikkelen. Zij zal dit doen rond enkele centrale thema's, waaronder Nete-erfgoed, getuigenheuvels, agrarisch erfgoed, religieus erfgoed, industrieel erfgoed, architecturaal erfgoed, militair erfgoed en erfgoed als gevolg van inwijking.

In totaal zijn er in Vlaanderen nu 23 erkende IOED's die werken voor 162 gemeenten. Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten maakt op die manier deel uit van een IOED.

Meer info :
Bouw en Milieu, Serafien Wouters, 015 23 74 00, bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto