Begin juni gaven de Kempense burgemeesters het startschot voor de 30-30-30 uitdaging. Gedurende 30 dagen engageerden 715 Kempenaren zich om samen met hun burgemeester 30% minder afval te produceren. De deelnemers slaagde bijzonder goed in dit opzet, want er werd zelfs meer dan 50% afval bespaard.

De deelnemers ontvingen wekelijks mails met tips om het met minder afval te doen. Maar er ontstond ook een interactie, door deelnemers die zelf tips doorstuurden. De nadruk lag sterk op het voorkomen van voedselverspilling. De kandidaten konden ook gratis deelnemen aan 1 van de 3 workshops 'red de restjes'.

Uit de reacties en de tips bleek dat alle deelnemers al heel bewust omgaan met hun afval. Voor elke deelnemer werden er in juni 2 ophalingen geregistreerd. Deze hoeveelheid huisvuil werd vergeleken met de gemiddelde hoeveelheid huisvuil van een inwoner van dezelfde gemeente in de maand juni.

Een gemiddelde Kempenaar gaf in juni 6,28 kg mee, de gemiddelde deelnemer 3,13 kg. 50% minder huisvuil.

Minder afval kan dus, zelfs met de beste afvalcijfers in Vlaanderen. De 30-30-30 uitdaging had natuurlijk een beperkt bereik. Maar de campagne leverde wel nuttige tips op die verder gebruikt zullen worden in de communicatie naar alle Kempenaren. De praktische ervaringen van de deelnemers zijn onbetaalbaar.

Enkele getuigenissen

Brigitte Helsen, een deelneemster uit Westerlo
'Zelf sorteerde ik al heel goed, maar ik heb toch wat van de 30-30-30 uitdaging opgestoken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je herbruikbare stoffen zakken kon kopen voor groente en fruit. Ook tijdens de workshop 'red de restjes' werden er nuttige tips meegegeven. De 30-30-30 uitdaging was voor mij zo al geslaagd. Het is een zeer goed initiatief en heeft mij echt gemotiveerd om nog meer afval te vermijden.'

Kim Volders uit Geel
'Ik ben al langer bezig met het thema. Ik lees ook veel op internet en blogs. Er zijn veel tips die ik al ken. Ik vond het wel interessant dat het afvalarm winkelen goedkoper is. Mensen denken vaak dat ecologisch leven heel duur is, maar uiteindelijk bespaar je ook.
Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen sportdrankjes als ik ga sporten. Op die manier kan je PMD besparen. Gewoon kraantjeswater en dan siroop en zout toevoegen. Dit doe ik vervolgens in een herbruikbare fles. Wij nemen zelf een broodzak en doos voor koffiekoeken mee naar de bakker. Als er iets in een grote plastieken verpakking zit, gebruik ik dit zakje om in de vuilbak te hangen.
Het zijn kleine dingen, maar uit onze eindafrekening blijkt dat het toch resultaat heeft.' (pp)