Net als in 2012 en 2013 nemen IOK, IOK Afvalbeheer en Welzijnszorg Kempen vandaag deel aan de Car Free Day. Alle werknemers werden opgeroepen vandaag, indien mogelijk, met de fiets (of per carpool of openbaar vervoer) naar het werk te komen. Een kleine verrassing voor alle fietsers zorgt voor de kers op de taart. De actiedag slaagt erin veel collega’s die anders met de auto komen, eens op de fiets te krijgen. Het percentage fietsers is op een normale dag 23%. Vandaag, op Car Free Day komt meer dan 38% van de werknemers met de fiets werken.

Dat kan je gerust een succes noemen. Zo draagt deze jaarlijkse actiedag ook bij tot een positieve fietscultuur onder het personeel.

IOK fietst bijna 452.000 km

Sinds 2012 wordt het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer nauwgezet opgevolgd en volop gestimuleerd binnen de organisatie. Blijkt dat het personeel sowieso al veel (en steeds meer) met de fiets naar het werk komt. In 2011 werd samen 311.553 km gefietst. Een jaar later steeg het fietsgebruik tot 412.716 km, onder impuls van een interne fietscampagne. Maar ook na deze intensieve fietscampagne is de fiets populairder dan ooit: het voorbije jaar werd 451.697 km met de fiets gependeld. Met de steun van het Pendelfonds zal IOK de populariteit van de fiets verder blijven voeden. We hopen met deze resultaten ook andere bedrijven in de Kempen te stimuleren om het fietsgebruik nog sterker te promoten.

De fiets als volwaardig alternatief

De positieve fietscultuur binnen onze organisatie toont aan dat de fiets voor ieder Kempens bedrijf een volwaardig alternatief kan zijn voor het dagelijks pendelverkeer. Het levert tal van voordelen voor het personeel, voor de werkgever en voor de regio. Denk aan fitte werknemers die fris op het werk aankomen en heel wat autoverkeer en luchtverontreiniging vermijden. Door bijna 452.000 km te fietsen in plaats van met de auto te pendelen, pompen we ongeveer 8.300 ton CO2 minder in de atmosfeer. Dat is ook nog eens een significante bijdrage aan het terugdringen van de klimaatopwarming.