Op pinksterzondag zal ook dit jaar weer een gezellige drukte heersen rondom de Grote Markt van Herentals. Want na het succes van de vorige edities, waarop telkens meer dan 1.400 enthousiaste muziekliefhebbers aanwezig waren, belooft ook Jazz in Thals 2017 opnieuw een succes te worden.

Met meer café's en een affiche waarop de top van de Belgische jazzscene terug te vinden is, moet dit zeker lukken.

Het streefdoel is nog steeds de jazzmuziek tot bij een groot publiek te brengen. Jazz in Thals wil mensen warm maken voor de diverse stijlen en de rijkdom van jazz. Met het opzetten van nevenactiviteiten en het introduceren van een aantal nieuwigheden, willen de initiatiefnemers nog ruimer publiek aanspreken. Ook de samenwerking met jeugdcenter 2200 blijft behouden om zo de jeugd nog meer te betrekken. Én de inkom blijft voor iedereen GRATIS.

Ook met deze 3e editie moet Jazz in Thals niet onderdoen voor de meer 'belegen' festivals. Met namen als het Jef Neve, Bart Defoort Quintet, Zygomatic, Rebirth Collectieve, Jan Muës Quartet, Dervish ... ligt het niveau erg hoog en staan de beste muzikanten uit de Belgische jazzscene op het podium.

Maar dit jaar is er ook extra aandacht voor nieuw en opkomend talent, zoals het David Thomaere Trio en Softs. Deze twee beloftevolle formaties zullen hun plaats in de belgische jazz zeker verder verstevigen.

De latin jazz van het Cal Tjader Project, een project van mede-organisator Andres Liefsoens, zorgt mee voor de verscheidenheid van de jazz die Jazz in Thals telkens weer nastreeft.

En last but not least Mr. Lemming, misschien wel het buitenbeetje op de affiche, zorgt voor de funky toets en ambiance. Hij maakt het lijstje volledig van een gevarieerde en kwaliteitsvolle editie van Jazz in Thals.

Om de beleving van het festival ook dit jaar volledig te maken is er terug Food&Music. Het publiek kan genieten van een lekkere en gezonde hap in het historisch kader van de Grote Markt.

Omdat de innerlijke mens niet mag vergeten worden op zo'n avond en je in de deelnemende kroegen niet terecht kan voor een versterking van die innerlijke mens, heeft Jazz in Thals eetstandjes voorzien waar men oa terecht kan voor een unieke en overheerlijke "Jazz-in-Thals-burger".

Ook dit jaar wordt er extra aandacht besteed aan de manier waarop het publiek uit het grote aanbod de juiste keuzes kan maken. De Jazz in Thals app, die vorige jaar geïntroduceerd werd, zal terug beschikbaar zijn in een geupdate versie en het voor de bezoeker makkelijker maken om een eigen programma uit te kiezen en te volgen.

Zo zal de bezoeker die gebruikmaakt van de app, als hij zijn favorieten ingeeft, een bericht krijgen wanneer een favoriete groep start met optreden. Zo moet je nooit missen wat je echt wil zien en horen. Uiteraard vindt men in de app ook alle info over het programma van Jazz in Thals, de groepen en de deelnmende café's.

Intiem openingsconcert met Jef Neve

Hotel Karmel is een nieuwe locatie voor Jazz in Thals 2017. In de kapel van dit gerenoveerde Karmelietenklooster, dat nu is omgebouwd tot een hotel, zal tijdens deze editie een solo concert van Jef Neve plaatsvinden. Anders dan de op de andere locaties zal dit een zittend concert zijn en zal er met reservaties gewerkt worden. Gezien het beperkt aantal plaatsen is snel zijn dus de boodschap, want vol is vol. Hoe men kan reserveren is terug te vinden op de website van Jazz in Thals.

Waar?

Jazz in Thals vindt plaats op en rond de Grote Markt in Herentals. Op 10 locaties spelen evenveel groepen 3 à 4 sets tussen 21u en 1u. Tijdens het festival kan men op de Grote Markt terecht voor een lekkere en gezonde hap.

Programma 2017

Rebirth Collective : negenkoppige jazz band olv trombonist Dree Peremans - Cafe Brigand | Bovenrij 59, 2200 Herentals

David Thomaere Trio : jazz met vlotte melodieën en opzwepende ritmes - Café Unico | Grote Markt 6, 2200 Herentals

Mr. Lemming : het uiterst funky en prettig gestoorde alter ego van BABL - Club Human | Grote Markt 16 , 2200 Herentals

Cal Tjader Project : project van vibrafonist Andres Liefsoens rond de muziek van Cal Tjader - Café Druyts | Grote Markt 30 , 2200 Herentals

Jan Mues Quartet : melodieuze en swingende benadering van de jazzmuziek - Café 't Theater (café) | Grote Markt 35, 2200 Herentals

Sofst : Live electro/groove fusion jazz - Café 't Theater (benedenzaaltje) | Grote Markt 35, 2200 Herentals

Zygomatik Quintet : mengt op fascinerende wijze rock, soul, jazz en funk - Jeugdcentrum 2200 | Grote Markt 41, 2200 Herentals

Jef Neve Solo : openingsconcert : intiem concert met Jef Neve solo op piano - Hotel Karmel | Grote Markt 41, 2200 Herentals

Dervish : e-jazz project van Toine Thys - Café De Max | Nieuwstraat 16, 2200 Herentals

Bart Defoort Quintet : warm, swingend, groovy: een perfecte mix van vele gevoelens - Hotel De Zalm | Grote Markt 21, 2200 Herentals

Jef Neve solo in hotel Karmel

Als er één muzikant vanuit de Lage Landen garant staat voor eigenzinnigheid is het Jef Neve wel. Met zijn piano-soloalbum One kende Jef Neve twee jaar geleden zijn grote doorbraak. Een toch nog behoorlijk onverwachte en tegelijk volledig terechte.

Als er iemand in onze contreien zich enerverend muzikaal ontwikkelde is het Neve wel. Vanuit een triobezetting (met de weergaloze drummer Teun Verbruggen als trouwe metgezel) verkende hij, met zijn van klassieke elementen doorsneden pianospel, de jazz in alle facetten.

Met een samenwerkingsproject met José James, een uitvergroot 'trio' met Sons of the New World en het schrijven van soundtracks veranderde hij zijn muzikale wereld.

One maakte eens te meer duidelijk dat Neve muzikaal hard doorgroeide. Het was een zelfbewuste stap die glorieus vastlegde waar hij muzikaal toe in staat was. De compositie Solitude, de enige track op het album waar effecten een hoofdrol speelden, bleek de opmaat voor Spirit Control, het nieuwe album.

Bart Defoort in de Zalm

Bart Defoort : Tenor Sax, Ewout Pierreux : Piano, Hans Van Oost : Guitar Christophe Devisscher : Double Bass, Toni Vitacolonna : Drums

Bart Defoort is een Belgisch componist en jazzmuzikant die optreedt met eigen orkesten en als tenorsaxofonist verbonden is aan het bigbandorkest Brussels Jazz Orchestra. Defoort speelt ook sopraansaxofoons en klarinet. Bart studeerde aan het Brussels Conservatorium bij Steve Houben en volgde masterclasses bij John Ruocco, Joe Lovano en Dave Holland. Defoort is zeer actief in de jazzscene sinds 1985. Hij was leider van verschillende "Quartets" en "Quintens", waarmee hij op grote nationale festivals als Jazz Middelheim en Jazz à Liège speelde. Hij nam vier cd's op als leider, met voornamelijk eigen composities.

Als sideman speelde hij in Europa, in India (met Amit Heri en het Karnataka College of Percussion), Canada, VS en China. Hij is lid van het Brussels Jazz Orchestra (BJO) sinds de oprichting in 1993. Met dit orkest toert hij internationaal, maakt hij opnames en speelt hij de muziek van en met Bert Joris, Frank Vaganee, Maria Schneider, Toots Thielemans, Kenny Werner, Dave Liebman, Bob Mintzer, Tom Harrell, Bill Hollman, Lee Konitz, Philip Catherine, Kenny Wheeler en anderen.

DERvISH in café de Max

Toine Thys : electric saxophone, Niels Broos : keyboards, Dries Laheye : bass Patrick Dorcean : drums

DERvISH, live trio celebrating groove, beat music. Between Boards of Canada, Flying Lotus, Rudder and ...

With the great drummer Patrick Dorcean (Zap Mama, Gustaph, Fred Wesley,Moiano, Marc Moulin, ..), new wonder bassplayer Dries Laheye (Sir Yes  Sir, Stuff !, Jozef Dumoulin), dutch keyboard player Niels Broos (Kyteman Orchestra, ... ) and ubiquitous saxophonist Toine Thys (Rackham, Moiano, Afrikan Protokol).

Rebirth:Collective in café Brigand

Dree Peremans : trombone, Jo Hermans : trompet, Bruno Vansina : altsaxofoon, klarinet, Wietse Meys : tenorsaxofoon, Joppe Bestevaar : baritonsax, Vincent Bruynincx : piano Jos Machtel : contrabas, Matthias De Wael : drums

Rebirth:Collective is een Belgische jazz band, in 2010 opgericht door trombone speler Dree Peremans. Het is een octet bestaande uit vijf blazers en een ritme sectie (piano/bass/drums), dat functioneert als een kleine bigband. In deze band kan Dree niet alleen zijn kwaliteiten als muzikant kwijt maar als composer en arrangeur. De muziek klinkt als bebop en hardbop van de jaren vijftig en zestig, maar dan in een zeer actueel kleedje. Door de individuele solo kwaliteiten van elk van de leden, gecombineerd met de kracht van een octet en een veelzijdige ritme sectie, evolueert hun muziek van gevoelige ballades tot brandende uptempo's met diepe groove momenten en spannende solo battles.

Rebirth::Collective was 'Artist in Residence' in een van Belgisch meest legendarische jazz clubs, Café Hopper in Antwerpen. Zo kon de band bouwen aan zijn repertoire en aan een eigen publiek. Ze brachten een eerste cd uit in april 2013 bij SoulFactory Records, het label van zangeres Tutu Puoane en pianist Ewout Pierreux.

Jan Muës Quartet in café 't Theater

Jan Muës : bugel, trompet en zang, Johan Sabbe : piano Mario Vermandel : contrabas, Luc Vanden Bosch : drums

Jan Muës Quartet is een jazzensemble dat al jaren bekend staat om zijn melodieuze en swingende benadering van de jazzmuziek. Met zijn kwartet weet Jan het publiek te boeien met een brede waaier aan muzikale sferen en emoties: van vrolijk en speels tot ingetogen en melancholish, altijd gekoppeld aan een onweerstaanbaar, meeslepend ritme. Het repertoire bestaat uit bekende en minder bekende standards, bossa, latin, funk en eigen werk.

Jan Muës houdt van improvisatie, arrangeren en componeren. Met zijn eigen kwartet en septet speelde hij op nationale en internationale festivals en podia: Middelheim, Milaan, Madrid, Cambridge, Berlijn, de Gentse feesten, Amsterdam, de World Expo in Sevilla,...Hij was ook jaren de eerste solist in het orkest en de combo van François Glorieux en hij speelde in het BRT Jazzorkest. Als solist speelde hij met het Vlaams Radio Orkest o.l.v. François Glorieux. Voor zijn oeuvre als componist-arrangeur kreeg hij in 1997 de vijfjaarlijkse SABAM Award. In opdracht van KLARA nam hij in 2004 het album Jan Muës Cool Cargo op (LC music).

David Thomaere Trio in café Unico

David Thomaere : keys, Felix Zurstrassen :bass Antoine Pierre : drums

Jazz met vlotte melodieën en opzwepende ritmes, beïnvloed door ECM, hedendaagse jazz en klassieke muziek, maar evenzeer door pop en hiphop: dat is waar het David Thomaere Trio garant voor staat. De rijke sound van dit trio, bestaande uit pianist David Thomaere (laureaat van de Toots Thielemans Award in 2012), drummer Antoine Pierre (Philip Catherine, TaxiWars) en contrabassist Felix Zurstrassen (Conference of the Birds), is voer voor zowel jazzfanaten- en kenners als voor zij die graag eens van het genre proeven. Live worden eigen composities afgewisseld met een occasionele jazzstandard en hier en daar een (in een eigenzinnig jazzjasje gestopte) popsong.

Zygomatik in jeugdcentrum 2200

Piet Verbist : leader, double bass, effects & compositions Bram Weijters : Wurlitzer electric piano or Fender Rhodes, effects Vincent Brijs : baritone saxophone, Jeroen Van Herzeele : tenor saxophone, Herman Pardon : drums

"Electrifying Groove Originals" op energetische wijze stijlen als rock en soul mengen met jazz en funk en daarbuiten: akoestisch en organisch, smeuïg en meeslepend, stevig en psychedelisch... Het mengen van stijlen is de essentie van jazz en de wortel voor originaliteit. Dit gebeurt met respect voor de tradities en open voor de individuele smaken en klanken van elke participerende muzikant, altijd met de wil om een duidelijk verhaal te vertellen en een sterke sfeer te scheppen.

Zygomatik is bassist Piet Verbist zijn eerste project als leider en componist. Doorheen de jaren participeerde hij in vele projecten met uiteenlopende stijlen van rock en soul tot straight jazz, zowel als wereld muziek (tango, flamenco, Noord- Afrikaanse muziek) en vrije improvisatie. Al deze ervaringen versmelten in zijn composities waar intensiteit, groove en energie de belangrijkste ingrediënten zijn. Piet verwijst naar de volgende invloeden (in alfabetische volgorde): The Beatles, Ben Allison, Bootsy Collins, Charles Mingus, Curtis Mayfield, Dave Holland, Deep Purple, El Camaron De Isla, Frank Zappa, Henri Texier, The Meters, Miles Davis, James Jamerson, King Crimson, Led Zeppelin, Masada, Pink Floyd, Rabih Abou-Khalil ...

Cal Tjader Project in café Druyts

Andres Liefsoens : vibrafoon, Stijn Wauters : piano Fré Madou : bas, Jelle Van Giel : drums, Benjamin Verstraete : percussie

Callen Radcliffe Tjader jr. wordt vaak beschouwd als één van de invloedrijkste Amerikaase jazzmuzikanten binnen het domein van de latin jazz. Als jonge twintiger was hij de drummer bij de verschillende bands van Dave Brubeck. Als later het octet van Brubeck werd gereduceerd tot het Dave Brubeck Trio leerde Cal Tjader zichzelf vibrafoon spelen en combineerde hij de vibra – binnen het trio – met de drums.

Op zijn 28ste werd Tjader als vibrafonist gerekruteerd door George Shearing om zo het geluid van zijn band te verrijken. Later nodigde Shearing Mongo Santamaria (conga's) en Willie Bobo (percussie) uit in zijn band en besloot de kant van de Latin muziek op te gaan. Vrij snel stapte Tjader uit de Shearing band en huurde Santamaria en Bobo in om mee te spelen in The Cal Tjader Modern Mambo Quintet, aangevuld met Vince Guaraldi op piano. Doordat deze band bestond uit zeer getalenteerde muzikanten uit Cuba met veel gevoel voor jazz, zien veel critici zijn Modern Mambo Quintet als één van de beste latin jazz bands ooit...

Op het einde van zijn veertig jarige carrière verzameld Tjader met Roger Glenn (fluit), Mark Levine (piano), Rob Fisher (bas), Vince Lateano (drums) en Poncho Sanchez (conga's) een aantal jonge muzikanten om zich heen. Hij nam vijf albums met hen op, waaronder de Grammy Award winner: La Onda Va Bien uit 1979. The Cal Tjader Project wil dan ook graag de muziek, waar deze Amerikaanse vibrafonist bekend mee werd, terug Live brengen. Wie houdt van jazz met een latin tintje mag het Cal Tjader Project zeker niet missen want het beloofd alvast een zwoele nacht te worden in café Druyts

Mr. Lemming in club Human

Babl (keys & vocals), Yves Fernandez (trompet), Jan Eggermont (sax) Roberto Mercurio (bass), Jordi Geuens (drums), and surprise guest (vocals)

Mr. Lemming is het uiterst funky en prettig gestoorde alter ego van BABL. Die is op zijn beurt een van de beruchtste, meest verscheiden en meest gevraagde muzikanten én producers in België. BABL werkte reeds met een keur aan artiesten, waarvan Netsky wellicht een van de meeste klinkende naam is – hij toert als keyboardspeler overal mee voor live performances.

Hij speelt funk, jazz, hiphop, dance ... en dat hij een veelzijdig muzikant is, blijkt als je hem vraagt naar zijn meest memorabele momenten: "Ik heb op North Sea Jazz Festival gestaan met mijn eigen project en op Pukkelpop met Netsky!" En als favoriet instrument kiest hij resoluut voor de piano: "Een Steinway-vleugel is mijn favoriete instrument, zonder twijfel. Ik ben en blijf pianist. Synths en softsynths zijn erg cool, maar daar gaat het vooral over sound. En ik blijf wel een grote fan van het echte geluid en dat wat je speelt op de eerste plaats komt." Met een handvol vrienden brengt Babl aka Mr. Lemming heel veel ambiance met hun "geflipte" funk.

Softs

Eugene Gijselinckx : bass, Bout Beeckmans : drums, Lukas Luyckx : keys Muzikaal project van Lukas Luyckx, Etienne Gijselinckx en Wout Beeckmans. Live electro/groove fusion.

Jazz in Thals mmv NNieuws Kempen.