De wereldvermaarde Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans is overleden. Jazz-icoon Toots werd 94 jaar. Hij was vorige maand na een val opgenomen in het ziekenhuis en daar vorige nacht in zijn slaap overleden.

Toots Thielemans startte als accordeonspeler en gitarist maar maakte naam en faam met zijn mondharmonica. Zijn Bluesette groeide uit tot een jazz-klassieker.

Toots Thielemans componeerde filmmuziek voor Midnight Cowboy en Turks Fruit. Ook voor de tv-series Witse en Baantjer zorgde hij voor de muziek.

Toots werkte met een eindeloze reeks jazzgrootheden, zoals Charlie Parker, Herbie Hancock, Bill Evans, Pat Metheny, George Shearing, Benny Goodman en Joe Lovano. Quincy Jones, een man die met de grootste muzikanten uit alle mogelijke genres heeft samengewerkt, plaatst Toots op dezelfde hoogte als Miles Davis, Charlie Parker en Dizzy Gillespie.

Maar Toots heeft zoveel meer gedaan dan jazz. Het grote publiek kent hem ook van soundtracks als Midnight cowboy, The getaway en Turks fruit, van de kenwijsjes van Sesamstraat, Witse of Baantjer, van zijn samenwerking met popmuzikanten als Billy Joel en Paul Simon. En altijd weet Toots de muziek naar zijn hand te zetten. 'Eén noot van Toots kan je al diep raken', zegt Michel Hatzigeorgiou, bassist van Aka Moon.

Een internationale vedette
Paul Simon: 'Toots is niet alleen een groot muzikant, maar ook een groot performer.'

Thielemans was uiteraard een vaste gast op Jazz Middelheim.

Foto's: Photo News

sponsored by H-Estate Herentals