De Mens zou zingen: Jef De Busser schreef een boek, en hij deed dat goed. Dat boek heet “Gij zij nie goe, jong!” en het werd gisteren, donderdag, voorgesteld in Geel-Zammel.

Gij zij nie goe jong

Jef De Busser (62) is een man voor alle seizoenen, maar in de nazomer van zijn leven besloot hij auteur te worden. Jef wou vertellen – dat heeft hij trouwens altijd graag gedaan. “Gij zij nie goe jong!”, zijn debuut, bevat dan ook vijf verhalen die perfect verteld kunnen worden bij een Leuvense stoof in een gezellig Kempisch volkscafé. Een aantal van die vertellingen heeft Jef trouwens in die omstandigheden opgepikt.

Uit het leven gegrepen Het zijn waargebeurde verhalen van mensen die bestaan hebben of die nog bestaan, en ze situeren zich allemaal in de tweede helft van de vorige eeuw. Chareltje (‘Van dorpsjongen tot wereldverbeteraar’) is een Kempische jongen die in de fabriek van Olen begint, maar zijn carrière in Congo verder zet en daar tragisch aan zijn einde komt.

Suske (‘De vlam in de pijp’) is de zoon van een ‘camionneur’ die zelf ook trucker wordt, en Jos (‘Met de Walenmannen naar de biet’) doet als opgroeiende jongen ‘de biet’ in de Walen, maar geraakt op het slechte pad wanneer hij op het idee komt illegaal alcohol te gaan stoken. En Jan (‘Watte gij: buschauffeur? Over mijn lijk!’) is een buschauffeur die volop geniet van het leven onderweg, en daar ook zijn grote liefde tegenkomt. In ‘Hare majesteit en haar gevolg’, het laatste verhaal, getuigt Jef De Busser van zijn passie voor de imkerij.

Gewone mensen

Met dit 304 pagina’s tellende boek over de ongewone belevenissen van gewone mensen, mikt Jef De Busser op een lezerspubliek dat eveneens uit die gewone mensen bestaat. Zijn taal is helemaal niet hoogdravend, maar helder, bijwijlen sappig en kleurrijk.

Zo toont Jef De Busser zich als een meeslepende meester-verteller, aan wiens lippen je met plezier blijft hangen. Dit is verhalend leesvoer zonder pretentie, maar met veel herkenbare inhoud. Marc Dex schreef het voorwoord. Enorm goed onthaald Jef De Busser is een geboren en getogen Gelenaar.

Hij kijkt terug op een goed gevulde loopbaan, die in de fabriek van Olen begon. Maar hij was ook vrachtwagenchauffeur, hij gaf les en laadde containerschepen. Hij is echter het best bekend van zijn gelijknamig autocarbedrijf, dat ooit werd uitgebreid met een succesvol reisbureau. In Doubice (Tsjechië) had Jef De Busser een eigen hotel. Die boeiende periode kende geen happy end, maar voor de veerkrachtige Jef was er duidelijk nog leven nadien.

Meer boeken

 Nu hij met pensioen is, vult hij dat leven graag in vanachter zijn toetsenbord. De kans is groot dat het niet bij één boek blijft. “Gij zij nie goe jong!” werd namelijk enorm goed onthaald. In voorverkoop kende het boek al bijna 700 bestellingen, en dat is voor een dergelijke uitgave hoogst uitzonderlijk.

Het grote publiek blijkt Jef De Busser nog te kennen, en heeft blijkbaar goede herinneringen aan hem. Dit boek zal zijn vele lezers niet teleurstellen. “Gij zij nie goe jong!” (ISBN 978-90-484-3952-2) van Jef De Busser is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel, o.a. bij bol.com en Standaard Boekhandel (richtprijs: EUR 19.95).

Het boek wordt ook aangeboden door vele krantenboeren in Geel en verre omgeving, en u kunt het ook bestellen via de auteur: Jef De Busser, jefdebusser@telenet.be of 0495 23 76 21. 

Foto: auteur Jef De Busser (rechts) met Marc Dex, die het voorwoord schreef/ N.