Jens Voigt heeft in de laatste race uit zijn carrière het werelduurrecord met succes aangevallen. Hij stoot de Tsjech Ondrej Sosenka van de troon. "Mijn kleine naam staat nu tussen Merckx en Anquetil."

Het mythische werelduurrecord sprak door allerlei onduidelijkheid over aerodynamische fietsen al een tijdje niet meer tot de verbeelding. De Tsjech Ondrej, geen hoogvlieger, had sinds 2005 het record in handen met 49,700 kilometer.

Omdat de UCI het record nieuw leven wou inblazen, staat het sinds kort ook pogingen met achtervolgingsfietsen (dus met tijdritstuur) toe. Voigt was de eerste die een aanval deed.

Op de volgepakte Vélodrome Suisse in Grenchen begon hij snel aan zijn uur, maar halverwege moest hij toch wat gas terugnemen. Toch was het al erg snel duidelijk dat Sosenka's tijd een hapklare brok was.

Met muziek van onder meer AC/DC en Metallica op de oortjes kon Voigt in de slotfase nog versnellen, zodat hij uiteindelijk op een knappe 51,115 kilometer uitkwam, ofwel 1.415 meter verder dan Sosenka.

Meteen na de finish hing Voigt zijn speciale fiets, met klokmotieven op de wielen, aan de haak. Een mooie bekroning van de carrière voor de 43-jarige vader van 6 kinderen. (vrt)