Tijdens de paasvakantie van 2018 zullen tien jongeren uit Heist-op-den-Berg hun leeftijdsgenoten in Bergrivier bezoeken. Bergrivier is de Zuid-Afrikaanse zusterstad van Heist-op-den-Berg.

Heist-op-den-Berg is deel van de wereld. Om dat ten volle te beseffen wil Heist-op-den-Berg jongeren stimuleren om die wereld te ontdekken. Op vrijdag 2 juni wordt dan ook de aftrap gegeven van een uitwisselingsproject waarbij tien jongeren uit Heist-op-den-Berg hun leeftijdsgenoten in Bergrivier zullen opzoeken.

Sinds oktober 2015 heeft Heist-op-den-Berg een stedenband met het Zuid-Afrikaanse Bergrivier. Een van de doelen van die stedenband is om te werken aan wereldburgerschap. De wereld stroomt immers steeds meer binnen. Dat is boeiend, maar ook uitdagend. Daarom sloegen de gemeente en vier Heistse middelbare scholen de handen in elkaar voor het organiseren van een jeugduitwisseling.

Tien jongeren uit Heist-op-den-Berg zullen geselecteerd worden om in de paasvakantie van 2018 naar Bergrivier af te reizen om daar te proeven van het alledaagse leven. Ze zullen in gastgezinnen verblijven, het leven op school leren kennen en vooral praten, lachen en samenleven met Zuid-Afrikaanse leeftijdsgenoten. Vooraf doorlopen de jongeren een uitgebreid programma met een aantal vormingsmomenten.

Ze organiseren ook geldactiviteiten om zelf de nodige fondsen te verzamelen. Na de uitwisseling zullen de jongeren hun verhaal op school brengen, maar ook voor een breder publiek uit Heist-op-den-Berg. Ook daarbij worden de jongeren intensief begeleid.

Zuid-Afrikaanse jongeren in Heist-op-den-Berg

Van 1 tot 9 juni verblijft een delegatie uit Bergrivier in Heist-op-den-Berg: de ideale gelegenheid om het project te lanceren! Dat gebeurt met een vergadering met de betrokken leerkrachten en directies, een eerste ontmoeting met alle jongeren die zich kandidaat stelden, en een persmoment.