De kanaaldijk en bomenrij in De Roest (Peerdsbosstraat) zijn opnieuw eigendom van de stad na een beslissing van de vrederechter. Vorig jaar achtte de vrederechter nog dat een dading niet mogelijk was : 'Openbaar domein mag niet van eigenaar wisselen, dat is strijdig met de openbare orde'.  Merkwaardig.

Het dossier rond de verkaveling De Roest krijgt na 5 jaar procedureslag toch nog een 'vredesoplossing'. 

'16 jaar procedures à volonté'

16 jaar geleden vroeg verkavelaar Bertels-Voets een stedenbouwkundige vergunning voor 150 appartementen. 

De stad keurde dit project bijna goed.  Echter buurtbewoner Yves Herman wees er toen al op dat de bomenrij én de kanaaldijk eigendom van de stad zijn. Dat is nu bevestigd in het vonnis van de vrederechter. 

Een en ander was fout gelopen door de beëedigd landmeter Verhaert die de perceelsgrens onterecht 2 meter achter de bomen had gelegd.  Grenspaaltjes bleken 'verdwenen' en meer suspens.

Dankzij de visie en het optreden van buurtbewoner Yves Herman blijft de kanaaldijk inclusief de prachtige eikenbomenrij gevrijwaard voor de geschiedenis van Herentals. 

De Roest : bewegwijzerde wandeling

De wandelweg is een natuurtocht met sporen van erfgoed. Je volgt voor een groot deel het traject van het vroegere Kempens Kanaal dat hier rond 1850 werd aangelegd. Een aantal verbouwde sashuizen en een voormalige afspanning zijn hier getuigen van.

De roestwandeling is 5 kilometer lang. Je kan een gratis brochure met de wegbeschrijving ophalen bij de dienst toerisme.

Foto's NNieuws archief.