Burgemeester Lieven Janssens: "In het kader van het themajaar ‘2014: jaar van de vriendschap’ plannen heel wat Vorselaarse verenigingen originele acties maar deze springt er toch wel wat uit. De Kasteellopers van Vorselaar organiseren een estafette van bijna 1000 kilometer. Ik zal samen met de burgemeester van Kappl de lopers opvangen in Kappl zelf."
 
Organisator Rene Jacops: "Naar aanleiding van de herdenking van WO1 (1914 –2014), organiseren de Kasteellopers uit Vorselaar een estafetteloop naar Kappl.  100 jaar geleden liepen de Duitsers en Oostenrijkers ons landje onder de voet, 100 jaar later willen wij dat herhalen, maar dan in omgekeerde richting, én op vreedzame wijze. 2014 is in Vorselaar immers het jaar van de vrede en de vriendschap, en door de jarenlange vriendschap tussen Vorselaar en Kappl is dat een logische en bovendien prachtige bestemming.
 
We hopen met de hele groep samen Kappl binnen te lopen rond 18u op vrijdag 25 juli.De groep bestaat uit 18 Kasteellopers en 4 begeleiders in de wagen, die zorgen voor logistieke ondersteuning, eten en drank onderweg. Elke loper wordt afwisselend begeleid door 2 fietsers, die via GPS de weg wijzen, zorgen voor drank en veiligheid. Elke dag wordt 180 km overbrugd en overnachten gebeurt achtereenvolgens in de jeugdherbergen van Sankt Vith, Saarbrücken, Freudenstadt (Zwarte Woud) en Friedrichshafen aan de Bodensee.
 
Om ’s morgens samen te kunnen ontbijten in de JH, ‘s avonds in groep te eten en voldoende nachtrust te voorzien, werd door Herman Lievens een uitgebreide planning opgesteld, waarbij er tezelfdertijd altijd 2 lopers + begeleidende fietsers in actie zijn. Hij zorgde ook voor het uitstippelen van de weg en het updaten van de GPS.
 
Voor de aankomst in Kappl moeten we eerst nog de Silvrettapas  bedwingen om na een goeie 900 km en hopelijk zonder ongelukken onze Oostenrijkse bestemming te bereiken; daar blijven we nog het hele weekend om er te rusten, wandelen en het grote verbroederingsfeest op zondag mee te vieren. Op maandag 28 juli keert de groep met de wagens terug naar Vorselaar."