"De afgelopen weken is er in onze gemeente nogal wat commotie ontstaan rond de inplanting van een nieuw varkensbedrijf in het gehucht Kleinrees. Terwijl de landbouwsector de voorbije jaren continu wordt geconfronteerd met bijkomende reglementeringen (en niet in het minst zeer strenge milieudoelstellingen), botst dit concreet dossier bovendien nog op heel wat onbegrip en onvrede van de omwonenden, maar ook van andere inwoners uit onze gemeente en zelfs van buiten de gemeentegrenzen.

De tegenstanders halen een aantal argumenten aan, die vaak gebaseerd zijn op onvolledige informatie of foutieve veronderstellingen. Vanuit de Landelijke Raad Kasterlee willen we graag één en ander toelichten en in de juiste context zetten.

Landbouwgehucht

"Dit bedrijf hoort niet thuis in dit gebied"

Kleinrees is van oudsher een landbouwgehucht. Dit is uiteraard niet het enige landbouwgebied in onze gemeente. Maar de realiteit is vandaag dat de landbouwsector op talloze beperkingen botst, die op verschillende beleidsniveaus worden opgelegd.

Vooral de recente ontwikkelingen met betrekking tot IHD (Europese instandhoudingsdoelstellingen) leggen een enorm zwaar beslag op de sector. Concreet wordt vandaag reeds de toekomst van bestaande landbouwbedrijven in diverse agrarische gebieden sterk op de helling gezet.

Dit maakt dat het gebied waar de landbouwsector zich nog wel kan ontwikkelen, zeer beperkt is geworden. Het nieuwe bedrijf wordt daarom ook opgericht op een locatie die aan al deze regelgeving tegemoet komt.

Modern landbouwbedrijf is geen industriële megastal

Net zoals andere sectoren, evolueert ook de landbouwsector en vertaalt zich dit in een schaalvergroting die noodzakelijk is om te kunnen blijven voortbestaan. Dit is de enige manier om de landbouwsector lokaal te verankeren in Vlaanderen, en om te vermijden dat we voor onze primaire behoeften volledig afhankelijk worden van buitenlandse produktie.

Het gaat hier met andere woorden niet over een "industriële megastal", maar over een modern landbouwbedrijf naar hedendaagse normen en dimensies.

Toename op de CO2-uitstoot?

Een nieuw varkensbedrijf kan maar starten mits het voldoende emissierechten bezit. De emissierechten kunnen alleen overgenomen worden van andere – veelal oudere – bedrijven die hun activiteiten stopzetten.

Bovendien wordt bij een overdracht van emissierechten telkens 25% afgeroomd, waardoor maximaal 75% van de activiteit van het stopgezette bedrijf elders kan voortgezet worden. Belangrijk hierbij is dat nieuw opgerichte bedrijven aan de strengste milieunormen moeten voldoen, waardoor nog bijkomende CO2-reductie wordt bekomen. Moderne technieken dragen bij tot een sterke vermindering van o.a. CO2-uitstoot en geurhinder.

Transport?

"Probleem met verkeersveiligheid door toename van transport"

De bijkomende transporten die het bedrijf met zich meebrengt, zouden volgens de tegenstanders een groot probleem vormen voor de verkeersveiligheid in het gehucht. De toename van transporten is echter beperkt t.o.v. de reeds bestaande verkeersbewegingen, en is in deze niet erg verschillend van het verkeer in onze andere landbouwgehuchten. Landbouwers zijn overigens ook bezorgde ouders met fietsende kinderen, en hebben zich zoals iedere individuele weggebruiker aan de geldende verkeersregels te houden.

We hopen met deze toelichting een aantal misverstanden en onduidelijkheden uit de wereld te helpen. We hopen vooral dat Kasterlee een landelijke gemeente kan blijven, waar in agrarisch gebied mogelijkheden blijven bestaan voor de toekomst van onze landbouwsector, die immers een belangrijke bijdrage levert aan dit landelijke karakter van onze gemeente.

We pleiten voor het behoud van een platteland waarin wonen, recreatie, én landbouw al vele jaren hand in hand gaan. We hopen met andere woorden dat Kasterlee een gemeente mag blijven van boeren en hun buren, en dat dit zo nog lang mag blijven duren!"

Onder de vorm van een demonstratieve aanwezigheidsactie zal een groep landbouwers en sympathisanten aanwezig zijn tijdens de gemeenteraadszitting van dinsdagavond 24/11 om 20u.'  Landelijke Raad Kasterlee