Burgemeester Ward Kennes ondertekende samen met Dirk Bockx namens Rode Kruis Kasterlee de samenwerkingsovereenkomst 'Hartveilige gemeente'. Met deze verklaring wil het gemeentebestuur zijn steentje bijdragen om het aantal sterfgevallen door een hartstilstand te verkleinen en de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking te vergroten.

Een eerste uitwerking van het project omvatte het installeren van 2 AED-toestellen (automatische externe defibrillator) in elke deelgemeente. In Kasterlee hangen deze toestellen aan Sporthal Duineneind en aan het gemeentehuis.

In Lichtaart worden twee toestellen toegankelijk gemaakt aan de sportterreinen van KFC Molenkring en aan de huisartsenpraktijk Remedici. In Tielen hangen de toestellen aan sporthal Tielenhei en aan de bibliotheek.

Een van de voorwaarden van de samenwerkingovereenkomst is dat 10% van het gemeentepersoneel een erkende cursus, ingericht door het Rode Kruis, volgt. In januari 2016 volgden personeelsleden uit verschillende diensten daarom reeds de opleiding reanimatie. Voor de vorming van de inwoners en verenigingen zal het gemeentebestuur een beroep doen op Rode Kruis Kasterlee. Op 4 en 7 mei organiseren zij al een AED/REA-opleiding waar alle inwoners vanaf 16 jaar welkom zijn.

Wil je meer weten over de AED-toestellen of de cursussen reanimeren? Contacteer:

Gemeentelijke welzijnsdienst: Tel. 014 55 83 22 of welzijn@kasterlee.be
Plaatselijke Rode Kruis: kasterlee.rodekruis.be of vorming@kasterlee.rodekruis.be
Hartveilige gemeente Rode Kruis: www.hartveiligegemeente.be