Vanmiddag ondertekenden de ziekenhuizen AZ Turnhout, AZ Herentals en H. Hartziekenhuis Mol en hun cardiologische diensten de samenwerkingsovereenkomst voor de gezamenlijke uitbating van het Kempens Hartcentrum in Turnhout.

Een mooi resultaat van een jarenlange gezamenlijke voorbereiding en uitwerking van het cathlab. Op deze manier kan de Kempische patiënt dicht bij huis terugvallen op hooggespecialiseerde zorg op vlak van interventiecardiologie waarvoor hij eerder buiten de regio verwezen werd.

In maart 2013 heeft de associatie UZ Leuven – AZ Turnhout van de Vlaamse overheid groen licht gekregen voor de uitbating van een hartcentrum voor diagnostische en interventionele cardiologie (cathlab). Een jaar later was het cathlab op campus Sint-Elisabeth operationeel en ontving het zijn eerste patiënten.

De Kempense ziekenhuizen en cardiologen werden uitgenodigd om de exploitatie gezamenlijk te doen. Ondertussen draait het Kempens Hartcentrum op volle toeren, met behandeling van 2400 patiënten vanuit de hele Kempen per jaar.

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder AZ Turnhout : "Het Kempens Hartcentrum is na 1,5 jaar op kruissnelheid gekomen met participatie van de ziekenhuizen van Herentals, Mol en Turnhout. Het centrum wordt uitgebaat in een innovatief samenwerkingsmodel tussen de 3 ziekenhuizen en een overkoepelende associatie van de cardiologen van de 3 ziekenhuizen.

Door deze samenwerking wordt de kwaliteit van zorg en brede expertise van artsen en verpleegkundigen gegarandeerd en de dure infrastructuur en apparatuur optimaler gebruikt. Tevens is dit project onderdeel van een bredere samenwerking tussen de Kempense ziekenhuizen van Herentals, Mol, Geel en Turnhout."

René Daemen, algemeen directeur H. Hartziekenhuis Mol en Rudy Van Ballaer, algemeen directeur AZ Herentals: "Alle partners nemen op gelijkwaardige basis deel aan de uitbating, wat een mooi voorbeeld is van samenwerking in netwerken, waar minister De Block met de pilootprojecten in de nieuwe ziekenhuisfinanciering naartoe wil. Door te participeren zullen we mee de kwaliteitsopvolging kunnen doen ten voordele van alle patiënten in het Kempens Hartcentrum."