Deze voormiddag gaf kinderbrandwondencentrum Oscare in BS De Leertuin op de Molekens boeiende uiteenzettingen over het voorkomen van brandwonden.  Oscare presenteerde deze sessies als tegenprestatie voor de cheque van de Night-On-Fire-fuif die brandweerpost Herentals hen had overhandigd.

De leerlingen mochten ook allemaal even in de 'flamobiel' op de speelplaats : een aparte leerrijke ervaring.  De leerlingen waren het er allemaal over eens : 'Nu gaan we beter opletten met vuur, om zo brandwonden te vermijden.'

Preventie

Oscare tracht brede media-aandacht te zoeken voor brandwondenpatiënten. Op die manier wordt de problematiek duidelijker voor het grote publiek en meer bespreekbaar gemaakt. Naast de nazorg is sensibiliseren en preventie dan ook een tweede grote opdracht.

Voorkomen is beter dan genezen. In die optiek worden speciale lessen gegeven, projecten opgestart (met een bijzondere aandacht voor kinderen) en rondleidingen georganiseerd.

Wist u dat?

-Brandwonden één van de meest ernstige wonden zijn die een mens kan oplopen en overleven?
-Brandwonden extreem duur zijn in behandeling voor zowel mens, werkgever als de maatschappij?
-De grootste risicogroepen om brandwonden op te lopen baby's, ouderen en mensen in armoede zijn?
-De focus bij brandpreventie ligt op individuele verantwoordelijkheid, opleiding en het bewustmaken van gedragsverandering?
-De algemene herkenning en het inschatten van de ernst bij brandwonden bij de bevolking relatief laag is?
... BRANDWONDEN TE VOORKOMEN ZIJN?

Johan Temmerman / NNieuws.