Deze nacht zijn er weer allerlei problemen geweest in Herentals doordat de tot op de draad versleten en niet onderhouden riolering en wegenis de regenval niet kunnen slikken.

Yoleen ter plaatse

'Ook de Markgravenstraat en de Koeterstraat zijn hier, weer maar eens, het slachtoffer van geworden. Yoleen Van Camp (N-VA) werd opnieuw door de buurtbewoner gecontacteerd. Yoleen Van Camp: "Om 22.00 uur ben ik in het station van Herentals aangekomen na de plenaire vergadering in het federaal parlement in Brussel, en werd ik meteen gecontacteerd door inwoners van de Markgraven- en Koeterstraat. Ik ben meteen ter plaatse gegaan - foto's daarvan kan u als bijlagen vinden. Het had amper een uurtje geregend of de Koeterstraat stond volledig blank. De stank was niet te harden en er dreven wc-papier en tampons in het rond. De riooldeksels lagen van de putten zodat het uitkijken was waar stappen."

Markgravenstraat uitzichtloos

"Ook vanuit de Markgravenstraat liepen de meldingen binnen; mensen konden voor de zoveelste keer in slechts een paar weken tijd hun kelder weer maar eens leegpompen. Het meest gefrustreerd zijn de mensen dat de toestand al jàren gekend is en dat het stadsbestuur zo lang - te lang - heeft nagelaten om een ingreep af te kondigen. Inwoners die hun ganse leven in de Markgravenstraat sleten, spreken tegen dat de riolering "maar" 40 jaar oud zou zijn - de inwoners zijn formeel: in de halve eeuw dat verschillende mensen er wonen, werd er nooit aan de riolering gewerkt.

Enkel het verzakkende wegdek werd keer op keer op keer opgelapt. De bewoners van de Koeterstraat vragen zich af of hun straat wel mee is opgenomen in de prioritaire plannen om de riolering aan te pakken. Inwoners van de Koeterstraat die de inhoud van hun kelder letterlijk weggespoeld zagen en het water tot aan de elektriciteitskasten zagen opstijgen, schakelen een advocaat in om de evidente verantwoordelijkheid van het stadsbestuur aan te tonen en de schade terug te vorderen."

Tijdelijke oplossingen gevraagd

Dat er nog vergunningen zijn afgeleverd om de Koeterstraat nog verder te bebouwen, vooraleer het stadsbestuur de riolering en weg heeft aangepakt, is onbegrijpelijk. Dat er niet werd toegestaan dat de geplande bebouwing opgehoogd zou worden, stuit helemaal op onbegrip.

De brandweer stond erbij en keek ernaar. Waarom één pomp afspringt als het debiet te hoog is, en een andere niet werkt, weet niemand. Waarom er geen pompen bijgeplaatst worden, en buizen naar bufferzones worden aangelegd, is een raadsel.

'N-VA Herentals zal niet nalaten om op de gemeenteraad van begin juli het stadsbestuur hierover aan te spreken. Deze situatie is het gevolg van decennia wanbeleid, en de mensen in deze omstandigheden nog maar eens een jaar laten wachten tot de riolering vernieuwd zal worden, is geen optie. Er dienen tijdelijke oplossingen uitgewerkt te worden die ervoor zorgen dat deze derde wereld toestanden zich niet meer voordoen in onze straten', aldus Van Camp.