Volgens De Tijd heeft het Hof van Cassatie een arrest van het Brusselse hof van beroep vernietigd dat verbood om kortingen aan te kondigen tijdens de sperperiode.

Volgens Peter Wytinck, specialist handelspraktijken bij advocatenkantoor Stibbe, is de enig mogelijke consequentie daarvan dat de sperperiode onwettig is.

De sperperiode gaat in 3 weken voor de start van de koopjes. Handelaars mogen dan geen prijsverminderingen aankondigen of afficheren.

Dat verbod werd al vaker met de voeten getreden, onder meer door kledingketen ZEB en door warenhuis Inno. Het hof van beroep van Brussel tikte Inno daarvoor in 2009 op de vingers.

Het Hof van Cassatie heeft op 2 november dat arrest vernietigd. "Het Hof van Cassatie zegt niet met zoveel woorden dat de sperperiode onwettig is, maar het is wel de enige mogelijke consequentie", zegt Peter Wytinck, specialist handelspraktijken bij advocatenkantoor Stibbe, tegen De Tijd.

"Het concrete gevolg is dat alle kledingzaken, schoenwinkels of lederwarenzaken, voortaan al prijsverminderingen zullen kunnen aankondigen in de drie weken die de solden vooraf gaan."

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) noemt het arrest van het Hof van Cassatie een kaakslag voor de zelfstandige modehandelaars en roept minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (SP.A) op om de sperperiode in ere te herstellen, maar Vande Lanotte wil pas reageren nadat hij het arrest heeft bestudeerd.

(belga)