Om de piekmomenten met bijhorende capaciteitstekorten in de kinderclubs op te vangen, start het gemeentebestuur in samenwerking met de scholen op 5 januari met een proefproject voor ‘kort schooltoezicht’.  Dit houdt in dat ouders die zeer kort opvang nodig hebben hun kinderen op gerichte momenten online kunnen inschrijven voor ‘kort schooltoezicht’. Dit systeem geldt alleen voor scholen waar er in de kinderclub een structureel tekort aan opvangcapaciteit heerst én op specifieke momenten in de week. De gemeenteraad keurde in de zitting van maandag 17 november het proefproject goed.

Vanaf maandag 5 januari geldt de volledige reglementering voor het nieuwe reservatiesysteem voor de voor- en naschoolse kinderopvang. De testperiode is dan achter de rug. De grootste wijzigingen in vergelijking met de vorige fase zijn het effectieve gebruik van de jokers en het effectief aanrekenen van de reservatiebijdragen bij annulering.

De stapsgewijze invoering van het reservatiesysteem leverde de afgelopen maanden heel wat informatie op over de nood aan kinderopvang in de verschillende gehuchten. Zo zien we, ook na de invoering van een verplichte reservatie, dat tijdens verschillende, steeds weerkerende piekmomenten de capaciteit van sommige kinderclubs niet volstaat.

Piekmomenten flexibel opvangen

Samen met de scholen zocht het gemeentebestuur de afgelopen maanden naar een flexibel systeem om deze piekmomenten op te vangen zonder meteen de structurele capaciteit van de kinderclubs te verhogen. Met het oog op een evaluatie voor 1 september 2015 starten we op 5 januari met een proefproject ‘kort schooltoezicht’. Tijdens dit schooltoezicht zijn vrijwillige leerkrachten of externe vrijwilligers binnen de schoolmuren verantwoordelijk voor het toezicht op de kinderen.

Verplicht inschrijven via dezelfde software

Kort schooltoezicht betekent dat ouders hun kinderen op specifieke dagen voor een korte tijd in de school kunnen laten opvangen. Concreet gaat het over een  korte periode voorschools en naschools. De begin- en einduren worden per school vastgelegd, afhankelijk van het capaciteitstekort in de kinderclub. Voorschools start het kort schooltoezicht om 8 uur, naschools wordt het einde per school vastgelegd. Dit ligt uiterlijk op 17 uur. Ook voor het korte schooltoezicht geldt dat je vooraf verplicht bent om te reserveren via de reservatiesoftware. Dit kan zeer flexibel en voor het naschoolse opvangmoment zelfs nog tot 14 uur op de dag zelf. 

Hoeveel kost kort schooltoezicht?

Het gemeentebestuur voorziet voor de scholen een vergoeding om het toezicht te organiseren. De ouders betalen via het maandelijkse factuur van de kinderopvang 0,80 euro per ingeschreven moment schooltoezicht. Dit bedrag is hetzelfde als een half uur in de voor- en naschoolse opvang.

Bewust kiezen voor juiste oplossing

We hopen dat ouders die slechts korte tijd opvang nodig hebben op de piekdagen bewust kiezen voor het ‘kort schooltoezicht’. Hierdoor maken ze ruimte vrij voor de kinderen die langer dan een half uur voorschoolse of meer dan een uur naschoolse opvang nodig hebben. Standaard geldt er voor het korte schooltoezicht een capaciteit van twintig kinderen per school.

Waar en wanneer?

In welke scholen en op welke dagen er voor- en of naschools schooltoezicht wordt georganiseerd, hangt volledig af van de piekmomenten in de bijhorende kinderclub. Deze variëren, zo blijkt uit de cijfers, doorheen het schooljaar. Daarom wordt het ‘kort schooltoezicht’ van schoolvakantie tot schoolvakantie vastgelegd. Voor het schooltoezicht geldt geen reservatieperiode. Je kan vanaf drie zaterdagen voor het einde van een schoolvakantie tot aan de volgende schoolvakantie alle nodige opvangmomenten boeken. Annuleren is uiteraard ook mogelijk. Ouders kunnen voor het kort schooltoezicht reserveren vanaf zaterdag 20 december.

Alle scholen stappen mee in het systeem. Dit betekent niet dat er meteen overal kort schooltoezicht komt. Als er geen capaciteitsprobleem in de kinderclub bestaat, hoeft het schooltoezicht niet. Dat geldt bijvoorbeeld op dit moment voor Sluis en Achterbos. Begin december maken we via het gemeentelijk informatiemagazine bekend in welke scholen en op welke momenten het kort schooltoezicht in de eerste periode zal georganiseerd worden. Vanaf dan verschijnt op de website ook alle nodige informatie.