Een kerstconcert voor echte vrouwen en mannen

Rocken in openlucht rond de kerstboom

Het koudste kerstrockconcert van Vlaanderen vindt op vrijdag 19 december in openlucht plaats, achter de kerk van Tongerlo. Op het programma staan de coverbands Dirty Shoes en  The Fools.

 

Voor de negentiende keer organiseert het Tongels Dorpsfeestcomité een kerstconcert. Maar wat bezielt de organisatoren om in putteke winter een rockconcert te organiseren? In openlucht nog wel, als honderd meter verder de warme parochiezaal wacht. “Jaren terug verklaarde iedereen ons gek toen we met het idee op de proppen kwamen om een openluchtkerstconcert rond Kerstmis te organiseren”, zegt Jan Michiels van het organisatiecomité. “We wilden, net zoals met de jaarlijkse dorpsfeesten, iets speciaals brengen. Rockmuziek, een dikke jas, handschoenen, een glühwein in de hand, dat moet je meegemaakt hebben. Na enkele magere jaren grepen we vorig jaar terug naar de coverbands.  Die trend trekken we dit jaar door. Vandaar ook The Fools. Zij sluiten al jaren de Tongelse Dorpsfeesten af en mogen terecht één van de beste Vlaamse coverbands genoemd worden.”

Aan anekdotes is er dan ook geen gebrek. “Zo hebben we eens een jaar gehad dat de flesjes cola en bier kapot waren gevroren in de bakken. We moesten toen een warmtekanon inzetten achter de toog. Of dat jaar dat we 's ochtends bij de opkuis eerst sneeuw moesten ruimen voor we verder konden. Voor de muzikanten is het telkens weer een uitdaging om met koude vingers de juiste snaren te vinden. Vuurtjes op het podium zorgen ervoor dat ze niet bevriezen. Zo erg zal het nu vrijdag niet worden want volgens de voorspellingen blijft de temperatuur boven het vriespunt. Jaren terug, toen we het wereldrecord van de langste bh-ketting lanceerden, mochten de mensen die een bh inleverden gratis binnen. We kregen toen meer dan 800 bh's in allerlei maten en kleuren binnen. Of ze die ter plaatse uitdeden ? Geen idee, maar er waren wel nog nieuwe exemplaren bij.”

Voor de foto spraken we af aan de kerststal voor de kerk van Tongerlo. “Eigenlijk willen we hier graag op de foto”, gaat Michiels verder. “Deze kerststal hier wordt door de mensen van de Landelijke Gilde elk jaar weer opgebouwd. Hun motivatie geeft ons dan telkens weer de spirit om verder te doen. We hopen voor vrijdag op droog weer. Dat de mensen zich maar warm induffelen, want  dit kerstrockconcert is niet voor doetjes.”

 Dit jaar staan Dirty Shoes (20 uur) en The Fools (22.00 uur) op het podium. Deze rockbands brengen de betere covernummers met af en toe een vleugje kerstmuziek. De toegang bedraagt 5 euro. Bij de Tongelse handelaars zijn inkomkaarten aan 3 euro verkrijgbaar.
Info: www.tongerloleeft.be